BismillahirRahmanirRahim
Popia Simpul, sejenis makanan ringan yang sedap dimakan. Popular bukan sahaja di musim perayaan, bila-bila masa pun enak dimakan. Sedar tak sedar satu balang boleh dihabiskan. Ianya juga amat mudah disediakan kerana bahan yang diperlukan mudah diperolehi. Hanya kulit popia dan serunding ikan diperlukan. Kemudian minyak untuk menggoreng....Halas!
Resepi Popia Simpul
Bahan2:
Kulit Popia saiz besar
Serunding ikan secukupnya
Sedikit air
Minyak Masak
Cara Membuatnya:
1.Keluarkan kulit popia dari plastik dan balut dengan kain lembab.
Biar seketika sehingga kulit popia menjadi lembut dan mudah ditarik.
2.Potong kulit popia kepada 6 bahagian.
3.Tarik atau pisahkan setiap keping kulit popia yang bersaiz kecil.Masukkan inti
serunding ikan di bahagian tengah kulit popia.
4. Gulungkan dengan kemas dan sapukan dengan air supaya bercantum di hujungnya.
5. Simpulkan dan tarik supaya kemas. Ulang sehingga habis. Pastikan kulit popia
sedikit lembab supaya mudah untuk menyimpul dan menariknya.
6. Goreng dengan minyak yang banyak dan panas seperti menggoreng pisang.
Goreng sehingga keperangan. Angkat dan toskan. Sejukkan dan simpan
di dalam bekas kedap udara.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan