Kuih Bakar Berlauk
BismillahirRahmanirRahim
Kuih Bakar Berlauk pernah menjadi kegemaranku ketika mula-mula bertugas di negeri Melaka. Ianya dijual terutamanya di pasar malam. Ianya juga menjadi menu pilihan ketika kenduri atau jamuan. Namun kuih ini jarang dapat dilihat pada masa sekarang. Setelah berjaya menghasilkan Kuih Bakar Manis, tiba giliran mencuba Kuih Bakar Berlauk pula. Ada sedikit perbezaan ketika membakar kedua jenis kuih ini. Kuih Bakar Berlauk perlu dimasak terlebih dahulu di kedua-dua belah sebelum ditabur dengan inti daging yang disediakan.
Resepi Kuih Bakar Berlauk
Bahan2:
Untuk Inti
1 cawan isi ayam/daging yang dikisar
2-3 sudu besar rempah kari daging jenama Adabi
1/2 biji bawang besar dihiris nipis
2 ulas bawang putih diketuk
Sedikit minyak
Garam
Sedikit air.
Cara Membuatnya:
1.Panaskan minyak di dalam sebuah kuali. Masukkan bawang
besar dan goreng hingga keperangan.Masukkan bawang putih
dan rempah.
besar dan goreng hingga keperangan.Masukkan bawang putih
dan rempah.
2.Goreng rempah sehingga garing dan masukkan sedikit air dan
garam. Kacau.
garam. Kacau.
3.Masukkan ayam kisar dan masak sehingga dan agak kering.
Untuk Kuih
Bahan2
1 cawan tepung gandum (jangan rata biar membumbung)
1 cawan telur (dalam 4 biji telur sederhana)
2 cawan santan sederhana pekat
Sedikit garam
Pewarna Saffron/ kuning/kunyit
Sedikit minyak masak/mentega
Bahan lain untuk ditabur
Hirisan cili merah
Hirisan daun bawang dan daun ketumbar.
Cara Membuatnya:
1.Kisar tepung bersama telur, garam, pewarna saffron/kunyit,
santan dan air di dalam blender.
2.Tapis adunan yang terhasil dan masukkan ke dalam bekas
yang sesuai.
Cara Membuatnya.
1. Panaskan acuan sehingga agak panas. Sapukan minyak/ mentega
sehingga rata.
2.Tuangkan adunan ke dalam acuan kira-kira 2/3 penuh. Tutup dengan
tudung periuk dan biar sehingga hampir masak.
3.Terbalikkan dan bakar di dalam oven pada suhu 180 C sehingga masak
dan sedikit berkerak.
4.Keluarkan dan tabur dengan inti diikuti dengan hirisan daun bawang
dan cili. Potong ketika hendak dimakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan