Ahad, 24 Julai 2022

Rasa Dapur KakJee (412) - Nasi Lemak Sambal Strawberi

BismillahirRahmanirRahim




KakJee nak kongsikan resipi  nasi lemak sambal strawberi yang dimakan sewaktu bercuti di Cameran Highlands minggu lepas. Kat sana ada tiga jenis nasi lemak dengan warna yang berbeza. Nasi lemak biasa yang berwarna putih, perisa pandan yang berwarna hijau dan pink untuk perisa strawberi.

Untuk kali ni KakJee masak nasi lemak putih je. Senang menyediakannya, Campurkan sahaja beras (guna beras basmati), sedikit hirisan bawang merah + bawang puith + halia, sebatang serai yang diketuk, sehelai daun pandan, sedikit biji lada hitam, sedikit halba, santan dan garam secukup rasa. 

Respon keluarga mengenai sambal strawberi amat baik, mereka suka je. Rasa pun lebih kurang sambal tumis biasa. Ianya lebih baik kerana ada tambahan vitamin C yang datang daripada strawberi. Sedap dan berkhasiat. Buah strawberi ni seolah pengganti asam jawa.

Resipi Sambal Strawberi

Bahan-bahan:
10 biji buah strawberi segar 
1 senduk ibu sambal (boleh rujuk cara buat di blog ini)
1 biji bawang besar dihiris
Air 
Garam

Cara membuatnya:
1.Kisar 5-6 biji buah strawberi dengan air sehingga halus. Yang selebihnya dibelah 2/4.
2.Panaskan ibu sambal bersama buah strawberi yang dikisar, tambah air jika perlu. Masak sehingga sebati dan agak pekat.
3.Masukkan bawang besar yang dihiris dan perisakan dengan garam. Pastikan secukup rasa.
4.Masukkan pula buah strawberi yang dibelah tadi, perlahankan api dan biar sehingga agak pekat.
5.Hidang bersama dengan nasi lemak, ikan bilis goreng, kacang tanah goreng, telur rebus, ayam goreng dan hirisan timun.

Sambal strawberi


Memang bertambah. Sedap!




 Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ronda-ronda Cari Makan Balkan.

BismillahirRahmanirRahim Alhamdulillah dengan izin Allah kami bertiga berpeluang menjelajah ke negara Balkan selama 12 Hari 9 malam bertarik...