Lama juga KakJee teringin nak makan Kerabu Suun versi Thai. Kebetulan ada sotong yang masih segar. Teruslah KakJee mereka selepas melihat beberapa resipi di Google. Kebetulan memang dah ada sos cili Thai, mudahlah kerja KakJee.
Aroma daun ketumbar benar-benar menyelerakan. Ratah saja pun sedap.
Resipi Kerabu Suun Sotong
Bahan-bahan:
1 bungkus suun
1 ekor sotong sederhana besar
1 batang serai dihiris halus
1/2 biji bawang besar dihiris
1 biji cili merah dihiris
1-2 biji cili api dihiris
Air limau kasturi/nipis secukupnya
Garam secukup rasa
Sos cili Thai secukupnya
Sedikit sos ikan
Cara Membuatnya:
1.Sotong dibuang kulit, dipotong bulat dan direbus sekejap. Toskan.
2.Suun direndam sebentar. Ditoskan. Masak air sehingga mendidih dan tuang ke dalam bekas berisi suun. Biarkan kembang dan toskan.
3.Gaulkan semua bahan dalam sebuah bekas yang sesuai. Perisakan secukupnya.
4.Sebaiknya terus dihidangkan atau dimakan.
Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan