BismillahirRahmanirRahim
Semasa tinggal di Riyadh, jiran KakJee yang bernama Dr Tahrem ada berikan Roti Puri bersama kuah dalca. Dia orang Pakistan dan selalu hantar makanan untuk kami tiga beranak. Paling sedap ialah Nasi Biryani Hyderabadi, tak boleh lupa. Suaminya yang masak katanya. Jika nak tahu kisah kami di Riyadh, sila la beli buku travelog KakJee yang bertajuk Winter D'Riyadh.
Beberapa hari yang lepas, tergerak hari untuk try. Ada pula kuah kari ikan yang lebih, stok roti paratha pula dah habis. Bila tengok resipi di RASA, macam okay je. Tak perlu diperap lama-lama. Okay la boleh cuba, tapi tergaring la pula.
Resipi yang KakJee ambil ni perlu guna yis, rupanya boleh aje tak letak yis. Menggelembung juga. Lain kali nak cuba tanpa yis pula. Insya-Allah. Kali ni KakJee guna separuh sahaja bahan-bahannya, dapatlah 14 keping roti puri.
Resipi Roti Puri
Bahan2:
2 cawan tepung gandum
3 sudu besar minyak masak
1 sudu besar gula
1 sudu besar yis
1 sudu kecil garam
1 cawan air panas
Cara Membuatnya:
1.Gaul bersama tepung, minyak, gula dan garam sehingga sebati dan berderai macam serbuk roti.
2.Masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaul. Uli sehingga menjadi doh tidak melekat.
3.Ambil sedikit doh dan bulat-bulatkan sehingga menjadi sebesar bola pingpong. Rehatkan selama 15 minit.
5.Panaskan minyak dan masukkan sekeping doh. Simbah minyak atas doh supaya kembung.
Terbalikkan bila keperangan. Angkat dan toskan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan