BismillahirRahmanirRahim
Hash Brown ni KakJee masak untuk sarapan. Tak dak idea nak masak apa, kebetulan banyak pula stok ubi kentang di dapur. Mudah sahaja disediakan dan sedap dimakan sewaktu masih panas. Meh tengok resipinya.
Resipi Hash Brown
Bahan-bahan:
3 biji ubi kentang yang agak besar saiznya
1 biji telur
1/2 biji bawang Holland didadu kecil
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam secukupnya
Minyak zaitun
Cara Membuatnya:
1.Kentang direbus separuh masak. Dibuang kulit dan diparut selepas disejukkan.
2.Campurkan telur, tepung, lada hitam, bawang dan garam. Gaul sebati.
3.Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak zaitun.
4.Padatkan doh dan bentukkan ikut selera. Boleh juga dibuat bulat dengan acuan.
5.Masukkan dalam kuali dan masak sehingga warna perang kedua belah.
6.Angkat dan hidangkan. Boleh dimakan dengan sos atau begitu sahaja.
Selamat Mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan