BismillahirRahmanirRahim
Buah epal ni kurang diminati oleh ahli keluarga. Walaupun ianya sangat baik untuk tubuh badan terutama untuk kulit yang cantik. Biasanya epal dibeli dalam bentuk pek yang mengandungi paling kurang 6 biji kan. Memang lambatlah nak habis.
Biasalah kan tatkala PKPD ni, ada banyak masa untuk mencuba pelbagai resipi. Kebetulan ada pula lagi 3 keping Puff Pastry, lebihan buat Tat Telur. Apa lagi KakJee pun mulakan operasi seusai solat asar.
Tapi sebelum tu, KakJee dah buat intinya terlebih dahulu selepas siapkan menu makan tengahari. Jadi petang tu hanya masukkan inti dalam pastry dan bakar. Siap dalam pukul 6.30 petang. Memang tak sabar, panas-panas terus ngap. Serbuk kulit kayu manis benar-benar menambah aroma dan sedapnya pai epal ni.
Resipi ni tak spesifik dari mana, sebab KakJee rujuk beberapa resipi di Google dan Youtube.
Pai - ditutup atasnya
Tat - terbuka atasnya
Resipi Apple Pie
Bahan2:
4 biji buah epal Gala
2 sudu besar gula perang
1 sudu kecil serbuk kayu manis
1/2 cawan kismis
1 sudu besar mentega
2 keping puff pastry bersaiz besar
1 biji kuning telur
Cara Membuatnya:
1.Buang kulit epal dan bijinya. Potong dadu dan rendam dalam air garam supaya warna tak lebam.
2.Panaskan mentega dalam bekas yang sesuai. Masukkan epal, gula, kismis dan serbuk kulit kayu manis. Kacau sehingga masak/kering. Sejukkan.
3.Letakkan sekeping puff pastry di atas plastik untuk memudahkan kerja. Jika perlu taburkan sedikit tepung supaya tidak melekat. Canaikan kepingan puff pastry.
4.Letakan separuh inti di atas puff pastry dan lipatkan menjadi dua.
5.Kemaskan bahagian tepinya dengan garfu. Ulangi untuk yang kedua. Kelarkan permukaannya ikut paten yang disukai.
6.Sapukan kuning telur di atas permukaan pai tadi.
7.Bakar pada suhu 180 darjah celsius sehingga berwarna perang keemasan. Lebih kurang 40 minit.
Selamat Mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan