BismillahirRahmanirRahim
Salam 9 Zulhijjah buat semua pengunjung blog ini. Tarikh yang sangat istimewa buat semua umat Islam di mana mereka yang terpilih sedang wukuf di Padang Arafah. Meraka adalah tetamu Allah untuk menunaikan haji bagi tahun ini.
Disebabkan pandemik Covic-19 yang masih ada, hanya rakyat Arab Saudi dan warga luar yang menetap di sana sahaja yang dibenarkan melaksanakan ibadah haji. Tahniah buat semua.
Kita yang tidak berpeluang untuk ke sana, boleh mengambil kesempatan yang dikurnaikan Allah SWT dengan berpuasa sunat. Juga berdoa sebanyaknya terutama pada waktu kemuncak iaitu pukul 5:30 petang sehingga 12:00 malam, waktu Malaysia. Waktu kemuncak di mana doa mustajab, selepas tergelincir matahari sehingga terbenam matahari di Arafah.
Daripada Abdullah bin 'Amru r.a. Nabi SAW bersabda dengan maksudnya, "Sebaik-baik doa, doa Hari Arafah. Dan sebaik-baik ucapan aku serta nabi-nabi sebelumku."
KakJee ingin berkongsi satu resipi yang sesuai untuk hidangan di Hari Raya Aidiladha. Agak mudah disediakan dan sedap rasanya.
Resipi Hokkaido Cupcake
Bahan-bahan :
Bahan A
6 biji kuning telur
40 gram gula kastor
85 gram susu segar
110 gram tepung naik sendiri
30 gram tepung jagung
50 gram minyak jagung
1.Masukkan telur kuning, gula dan susu dalam kelas yang sesuai. Kacau dengan whisk sehingga sebati.
2.Masukkan tepung naik sendiri dan tepung jagung. Kacau hingga sebati.
3.Masukkan minyak jagung dan kacau biar sebati. Ketepikan.
Bahan B
6 biji putih telur
60 gram gula kastor
1/2 sudu kecil cream of tartar
1/2 sudu kecil esen vanila
1.Campurkan semua Bahan B dalam bekas dan pukul dengan mixer sehingga bertanduk. Bila diterbalikkan bekas, adunan tidak berjatuh dipanggil meringue.
Cara Membuatnya
1.Masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit sambil dikaup balik sehingga selesai. Kacau sehingga sebati.
2.Masukkan adunan ke dalam acuan yang sesuai sehingga hampir penuh.
3.Bakar pada suhu 160 darjah celsius selama lebih kurang 30 minit.
4.Keluarkan dari oven dan buatkan lubang di tengahnya ketika masih panas. Sejukkan.
Untuk Krim Kastad
Bahan A
200 ml susu segar
1 1/2 sudu besar tepung kastad
3 sudu besar gula kastor
Masak semua bahan A sambil dikacau sehingga kental. Sejukkan.
Bahan B
1 cawan whipping cream
2 sudu gula aising
Pukul denga mixer sehingga kental
Cara membuatnya
1.Campurkan kedua bahan dan kacau sehingga licin dan sebati. Sejukkan dalam peti sejuk terlebih dahulu supaya mudah dihias nanti.
2.Masukkan ke dalam piping beg. Gunting hujungnya dan masukkan ke dalam kek tadi.
3.Hiaskan dengan buah strawberi.
Selamat Mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan