BismillahirRahmanirRahim
Didoakan semua yang rajin berkunjung ke blog KakJee ini dikurniakan kesihatan. Semoga Allah SWT melindungi kita semua daripada wabak yang sedang mengancam keselamatan negara, iaitu Covic-19. Semoga kita terus mengikut setiap arahan yang diberi kerajaan dalam menjaga SOP yang ditetapkan. Menjaga kemaslahan umum adalah sebahagian daripada tanggungjawab kita. Pasti akan mendapat ganjaran pahala.
Resipi Nasi Ayam Thai ini sudah dimasak beberapa kali namun tidak sempat diambil gambarnya. Semenjak menggunakan resipi ini, KakJee tidak lagi masak nasi ayam seperti lazimnya. Nasi ayam ini memang sedap dan sangat menyihatkan, tanpa setitik minyak digunakan.
Rebusan ayam hanya menggunakan dua jenis bahan sahaja iaitu halia dan daun ketumbar. Biasanya KakJee guna daun ketumbar tetapi untuk kali ini KakJee guna daun sup/saderi kerana ketiadaan daun ketumbar. Namun rasanya lebih sedap.
Untuk sosnya, boleh sahaja guna sos cili Thai yang dibeli. Disebabkan sos cili Thai sudah habis, KakJee sediakan sendiri sosnya. Rasanya tetap sedap.
Pastinya KakJee merujuk kepada beberapa resipi Nasi Ayam Thai di Google dan KakJee ubahsuai mengikut situasi semasa. Jom tengok resipinya.
Resipi Nasi Ayam Thai
Bahan2:
Rebusan ayam
1/2 ekor ayam
2-3 akar + batang daun sup/saderi/ketumbar
3 inci halia dihiris membulat dan nipis
Garam dan air secukupnya
Rebus semua bahan di atas sehingga ayam masak. Kuantiti air hendaklah mencukupi untuk digunakan bagi memasak nasi, sup dan sos cili.
Nasi Ayam
2 cawan beras basmati, direndam 30 minit dan ditoskan
3 cawan air rebusan ayam
Ayam yang telah direbus
2 tangkai daun sup/saderi/ketumbar di potong kasar
Sedikit kismis (pilihan)
Sedikit pewarna saffron (pilihan)
Sehelai daun pandan
Masukkan semua bahan di atas ke dalam periuk dan biarkan sehingga kering.
Masukkan kismis dan pewarna saffron yang ditambah sedikit air. Tutup dengan penutup periuk.
Kecilkan api dan biarkan sehingga nasi betul-betul masak.
Sup Nasi Ayam
Boleh terus sahaja guna air rebusan ayam, masukkan hirisan daun sup/bawang dan bawang goreng sewaktu hendak dihidangkan.
Boleh juga tambah sup bunjut dan didihkan jika mahu rasa berempah.
Sos Nasi Ayam Thai
1 biji cili merah*
5-7 biji cili padi hijau*
2 ulas bawang putih *
bahan * dicincang halus
Sedikit air rebusan ayam
Sos cili secukupnya
Sedikit sos ikan
Sedikit kicap
Gula perang secukupnya
Perahan air limau nipis/lemon
Campurkan semua bahan di atas dan kacau sehingga sebati, diakhiri dengan perahan limau.
Rasanya mesti manis, pedas dan sedikit masam.
Hidangkan bersama salad, tomato dan timun.
Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan