BismillahirRahmanirRahim
Masya-Allah masa berlalu dengan begitu cepat sekali. Kini kita sudah menjejakkan diri di fasa terakhir bulan Ramadan yang penuh keberkatan. Fasa yang dinanti oleh mereka yang mengharapkan rahmat Allah SWT. Sepuluh hari terakhir yang dijanjikan dengan anugerah satu malam yang amat bernilai iaitu Malam Lailatulqadar. Semoga kita semua beroleh malam tersebut dan beramal di dalamnya.
KakJee mahu berkongsi resipi yang penuh khasiat buah-buahan ini iaitu Agar-agar Tembikai. Resipi daripada KhairulAming yang semakin terkenal di tanah air. Mudah disediakan dan sangat sedap.
Resipi Agar-agar Tembikai
Bahan2:
1 paket agar-agar serbuk - 10 gram
1/2 biji buah tembikai merah
1 biji buah mangga
3 biji buah kiwi
1 liter air
3/4 cawan gula putih
1 helai daun pandan
Cara Membuatnya:
1.Keluarkan isi buah tembikai sehingga habis. Potong ikut selera.
2.Potong buah mangga dan kiwi ikut bentuk yang disukai.
3.Masak air bersama gula dan daun pandan, apabila mendidih boleh masukkan agar-agar dan kacau sehingga semuanya larut. Sejukkan sebentar.
4.Masukkan buah tembikai, mangga dan kiwi yang dipotong tadi ke dalam bekas kulit buah tembikai. Gaulkan supaya bercampur buah-buah tersebut.
5.Tuangkan agar-agar yang sudah dimasak tadi, gaul supaya sebati/sekata.
6.Sejukkan sehingga agar-agar keras,
7.Potong seperti memotong buah tembikai sebelum dimakan.
8.Boleh dihidangkan untuk berbuka puasa.
Selamat Mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan