BismillahirRahmanirRahim
Ayam Masak Sate
Diharap ada yang telah mencuba resepi Ibu Sambal yang dikongsi sebelum ini. Aku ingin berkongsi satu lagi resepi menggunakan Ibu Sambal. Iaitu Ayam Masak Sate. Begitu enak rasanya dan sesuai juga untuk hidangan di hari raya. Resepi Sate warisan ibu mentuaku yang hanya menggunakan bahan asli.
Resepi Ayam Masak Sate
Bahan2:
1/2 ekor ayam dipotong
1 senduk Ibu Sambal
3 batang serai (2 batang ditumbuk halus, 1 batang diketuk)
1 inci lengkuas - ditumbuk halus
1/2 biji bawang besar dihiris
1 cawan kacang tanah, dibakar dan dikisar halus
Air asam jawa
Gula Melaka
Garam
Cara Membuatnya:
1.Masukkan Ibu Sambal ke dalam kuali, tambahkan air, serai dan lengkuas yang ditumbuk halus.
2.Masak sehingga agak sebati dan masukkan air asam jawa, biarkan mendidih.
3.Masukkan kacang tanah yang telah dikisar, serai yang telah diketuk dan ayam.
4.Perisakan ikut. kesesuaian dengan menambah gula melaka dan garam. Tambahkan air jika perlu.
5.Kacau dan biarkan sehingga ayam betul-betul masak dan kuah menjadi agak pekat.
6.Masukkan bawang besar yang dihiris dan kacau sebentar. Tutup api.
Boleh je makan dengan nasi impit |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan