Khamis, 26 Mac 2020

Rasa Dapur KakJee (326) - Apam Pandan


BismillahirRahmanirRahim




Apam Pandan ini amat mudah disediakan, hanya memerlukan masa kira-kira 30 minit sahaja. Bahan paling penting ialah ais cream soda. Tidak perlu guna yis bagai. Cantik rupanya dan gebu. Resepi asal adalah milik Chef Asma dengan meletakkan inti srikaya di dalamnya. Kali pertama cuba aku letak srikaya namun terasa manis pula. Jadi untuk kali kedua aku buat kosong sahaja tanpa inti di dalamnya.

Sesekali guna air bergas.


Resepi Apam Pandan
Bahan2:
3 cawan tepung superfine*
3 biji telur ayam gred A / 4 biji telur gred B*
1 cawan gula putih*
1 cawan ais cream soda*
1 camca besar ovalette*
Sedikit pewarna hijau
1 sudu kecil perasa pandan
Acuan kertas
Srikaya (jika suka)

Cara membuatnya:
1.Panaskan air dalam kukusan sehingga mendidih. Balut penutup kukus dengan kain.
2.Pukul semua bahan bertanda * dengan mixer sehingga putih dan gebu.


3.Masukkan pewarna dan perasa pandan.Kacau hingga sebati.


4.Masukkan adunan ke dalam acuan sehingga paras acuan kertas. Jika mahu tambah srikaya, masukkan adunan kemudian srikaya dan diikuti dengan adunan.

5.Kukus selama 10 minit sahaja dengan api kuat.Siap.



Boleh buat 3 warna macam ni....


Senangkan.Cubalah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...