BismillahirRahmanirRahim
Lama tak makan kacang panjang, teringin la pulak. Untuk mengatasi masalah berangin aku rendam dahulu kacang panjang yang dihiris dalam air dengan sedikit garam. Rasa macam ok je. Begitu juga jika aku masak kobis. Aku akan rendam dahulu kira-kira 30 minit. Kasi angin hilang....Alhamdulillah tiada lagi masalah angin selepas makan sayur yang dikatakan berangin ni.
Bahan2
1 ikat kacang panjang dihiris
1 bungkus Fucuk Suhun Hasdey direndam hingga lembut (asingkan pucuk dan suhun)
2 ulas bawang putih dikisar
1/2 biji bawang besar dikisar (jangan campur dengan bawang putih)
1 sudu besar ikan bilis yang dikisar (jika suka- boleh kisar bersama bawang besar)
1 biji cili merah dihiris nipis
1/3 biji lobak merah dihiris nipis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar kicap manis
Sedikit minyak masak untuk menumis
Garam secukup rasa
Sedikit air
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak di dalam sebuah kuali. Tumis bawang putih sehingga naik bau dan
sedikit perang. Masukkan bawang besar, cili merah dan lobak merah.Kacau rata.
2.Masukkan lada hitam dan garam.Kacau dan masukkan air dan kicap.
3.Masukkan pucuk dan kacang panjang. Goreng sehingga keduanya lembut.Tambah
air jika perlu.
4.Masukkan suhun dan kacau sehingga kering. Tutup api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan