Jumaat, 10 Ogos 2018

Rasa Dapurku (281) - Kuah Durian



BismillahirRahmanirRahim





Musim durian hampir berlalu, rakyat seluruh negara dapat menikmati kelazatan pelbagai jenis dan nama durian dengan harga yang berpatutan. Memang menjadi sungguh musim durian kali ini.

Alhamdulillah ada kesempatan untuk balik ke kampung, walau sekejap namun berbaloi. Kebetulan masih ada durian segar , memang rezeki. Selebihnya adalah durian yang emak frozenkan buat kami yang jauh.

Apa pun jenama durian yang dibeli pasti tidak boleh mengalahkan sedapnya buah durian dari kebun sendiri. Rasa buah durian kampung yang sudah puluhan tahun usianya bahkan ada yang seusia dengan aku. Pastinya lebih sedap. Hasil tanaman yang diusahakan oleh emak dan ayah. Semoga Almarhum ayah dan Almarhumah emak mendapat pahala yang berterusan.Amiin.

Teringin pula untuk merasa kuah durian yang memang enak dimakan bersama pulut atau roti. Namun aku mahu mencuba selera baru dengan roti jala pula. Sebenarnya aku lebih suka makan kuah durian begitu sahaja.Sedapnya...

Resepi Kuah Durian
Bahan2:
2 cawan santan sederhana pekat
10 ulas buah durian
1 sudu besar gula (pilihan)
Sedikit garam
Sehelai daun pandan.

Cara membuatnya:
1.Masukkan semua bahan di atas dan masak sambil dikacau.
2.Masak sehingga kuah menjadi pekat. Padam api.


Siap.
Resepi Roti Jala Hijau
Bahan2:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur ayam
1/2 cawan susu segar/santan
Air daun pandan secukupnya
Sedikit garam
Sedikit minyak masak

Cara Membuatnya;
1.Masukkan semua bahan kecuali minyak masak ke dalam
   blender. Kisar sehingga semuanya bercampur sekata.
2.Tapis adunan tepung yang dihasilkan.
3.Panaskan frying pan, masukkan sedikit minyak dan ratakan.
4.Masukkan adunan tepung ke dalam acuan dan jalakan.
   (guna api sederhana)



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ronda-ronda Cari Makan Balkan.

BismillahirRahmanirRahim Alhamdulillah dengan izin Allah kami bertiga berpeluang menjelajah ke negara Balkan selama 12 Hari 9 malam bertarik...