BismillahirRahmanirRahim
Untuk menyediakan kulit tart aku menggunakan saiz acuan yang lebih kecil. Kaedahnya sama seperti aku menyediakan Blueberry cheese tart yang turut dimuatkan di dalam blog ini.
Resepi Tart Coklat
Shell/Kulit Tart
Bahan2
170 gram mentega
50 gram gula icing
1 biji telur gred C
290 gram tepung gandum (anggaran)
1 sudu kecil esen vanila
Acuan tart yang paling kecil
Isi tart
Beryl's compound chocolate
Badam yang dibakar/ hiasan
Cara Membuatnya:
1.Pukul mentega dan gula menggunakan senduk kayu sehingga agak sebati.
2.Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi.
3.Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut.
(Jangan terlebih tepung)
4.Masukkan doh ke dalam plastik dan simpan di dalam peti sejuk semalaman
untuk mendapat doh yang baik.
5.Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tart.
6.Cucuk dengan garpu sebelum dibakar.
7.Bakar pada suhu 170 C selama 15 - 20 minit atau sehingga masak (perang).Simpan
di dalam bekas kedap udara selepas betul-betul sejuk.
8.Cairkan coklat dan isikan di dalam kulit tart dan hiaskan.Biarkan sehingga coklat
menjadi keras. Boleh dimasukkan ke dalam peti sejuk dan keluarkan sebaik sahaja
coklat keras.
Proses mengisi coklat di dalam kulit tart. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan