BismillahirRahmanirRahim
Alhamdulillah kita sudah berada di bulan Rejab, mendekati bulan yang dinanti iaitu Ramadhan. Marilah kita berdoa agar dipanjangkan umur untuk dipertemukan dengan bulan Ramadhan. Dikurniakan kesihatan yang baik untuk melaksanakan ibadah puasa dengan sempurna.
"Allahumma bariklana fii rajab wa sya'ban wa balighna Ramadhan"
"Ya Allah, berkahilah kami pada bulan Rajab, Sya'ban dan sampaikanlah
kami ke bulan Ramadhan' [HR Ahmad dan Thabrani]
Kali ini aku ingin berkogsi resepi Bingka Labu dari fizalgk.blogspot.my. Rasanya agak lemak dan manis.
Resepi Bingka Labu Kuning
Bahan2:
2 cawan labu kuning - direbus dan dilecek*
2 biji telur
2 cawan santan
1/2 cawan susu cair
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
1 sudu esen vanila
2 sudu besar mentega
Sedikit bijan untuk ditabur atas bingka*
Cara Membuatnya:
1. Oven dipanaskan pada suhu 200 C. Loyang disapu dengan mentega dan dipanaskan
sebentar.
2. Masukkan semua bahan kecuali yang bertanda * ke dalam blender dan kisar sehingga
adunan tidak berketul. Tuang ke dalam bekas besar.
3. Masukkan labu yang telah dilecek dan kacau hingga sebati.
4. Tuang adunan ke dalam loyang, taburkan bijan di atasnya dan bakar selama 1 jam
atau sehingga masak. Sejukkan dan potong setelah betul-betul sejuk.
1. Oven dipanaskan pada suhu 200 C. Loyang disapu dengan mentega dan dipanaskan
sebentar.
2. Masukkan semua bahan kecuali yang bertanda * ke dalam blender dan kisar sehingga
adunan tidak berketul. Tuang ke dalam bekas besar.
3. Masukkan labu yang telah dilecek dan kacau hingga sebati.
4. Tuang adunan ke dalam loyang, taburkan bijan di atasnya dan bakar selama 1 jam
atau sehingga masak. Sejukkan dan potong setelah betul-betul sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan