BismillahirRahmanirRahim
Almond Crunchy |
Alhamdulillah, kita sudah berada di hari ke-2 dalam Bulan Ramadhan. Bulan yang dirindui oleh umat Islam. Syukur kepada Allah kerana kita masih lagi dipilih oleh untuk menjadi tetamu Allah. Zahirkanlah rasa gembira kita kerana telah terpilih menjadi tetamu Allah dengan mengerjakan ibadah sebanyaknya. Semoga setiap perkataan, pemikiran, pendengaran, penglihatan penulisan, pembacaan, perbuatan hatta diam menjadi sebahagian dari zikir bagi melahirkan rasa syukur dan ibadah kepada Allah SWT.
Belum terlambat rasanya untuk mengucapkan Salam Ramadhan Al Mubarak.
Resepi kali ini sesuai untuk dimakan bila-bila masa, aku telah mencuba resepi yang mudah ini dua hari sebelum bermulanya bulan puasa. Bahannya sedikit namun modalnya agak mahal kerana kita perlu menggunakan tepung khas bernama Florenta. Jangan risau tepung ini dan lain-lain bahan boleh didapati di kedai menjual bahan bakeri. Rugi tau kalau tak cuba kerana ianya mudah untuk disediakan. Resepi ini diambil dari FB Dari Dapur Seorang Amatur.
Resepi Almond Crunchy
Bahan2:
250g Tepung Florenta
250g Badam keping
100g biji kuaci hijau
1 sudu teh bijan hitam
Pemotong Pizza
Baking paper
3 bahan utama, tepung Florenta, badam dan kuaci. |
Cara Membuatnya:
1.Alaskan dulang pembakar dengan baking paper.
2.Satukan tepung Florenta, badam dan kuaci dalam satu bekas. Gaul
semuanya sehingga rata.
Tepung Florenta mengandungi gula dan mencair dan manis seperti karamel. |
3.Tuang ke dalam dulang pembakar, ratakan dan kemas. Pastikan senipis yang
yang boleh tapi jangan sampai berlubang atau bocor pula. Taburkan sedikit
bijan hitam. Sedikit sahaja kerana ia akan memberi aroma tertentu. Boleh juga
guna acuan muffin untuk mendapatkan bentuk bulat.
Dapat 3 dulang untuk sukatan di atas. |
4.Bakar pada suhu 160 C selama lebih kurang 5-7 minit atau sehingga
warna keemasan. Guna oven atas dan bawah.
5.Keluarkan dari oven dan terus potong menggunakan pizza cutter mengikut
saiz yang dikehendaki.
6.Sejukkan.Almond Crunchy akan mengeras dan rangup. Simpan dalam bekas
kedap udara. Sekejap aje pasti akan licin....hihi.
Potong dan ceraikan ketika masih panas kerana ianya masih lembut. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan