BismillahirRahmanirRahim
Akhirnya aku berjaya menghasilkan apam pisang yang gebu. Namun aku merasa tidak begitu puas hati dengan warnanya yang nampak begitu asli. Sedang apam pisang yang selalu dijual berwarna sedikit keperangan. Ianya terjadi kerana aku menggunakan gula pasir kerana ketiadaan gula perang di dapur. Pun begitu rasanya memang sedap terutama jika dimakan ketika masih panas. Jom lihat resepinya.
Resepi Apam Pisang Gebu
Bahan2:
6 biji pisang berangan (pisang emas pun boleh)
4 biji telur
3/4 - 1 cawan gula (perang)
3/4 cawan mentega - dicairkan
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
Sedikit garam
Cara Membuatnya:
1.Panaskan kukusan, balut penutup kukus dengan kain bersih.
2.Tepung diayak bersama dengan soda bikarbonat dan baking powder di dalam
sebuah bekas yang sesuai.
3.Pisang, telur, gula, garam dan mentega dikisar/ blend hingga hancur dan sebati.
4.Masukkan bahan kisar ke dalam bekas yang mengandungi tepung dan kacau
rata secara kaup balik.
5.Sapukan acuan dengan sedikit minyak. Masukkan adunan ke dalam bekas
kuih lompang dan letakkan hirisan pisang di atasnya dan tekan sedikit.
6.Kukus dengan api sederhana selama 15 minit.
Siap dimasak. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan