BismillahirRahmanirRahim
Buah nangka madu ni sentiasa ada dalam freezer kat rumah KakJee. Ianya pemberian abang Mat, abang KakJee. Jauh tu dari Alor Setar datangnya. Ditanam di rumahnya dan tidak putus-putus berbuah. Malangnya abang Mat tak berapa boleh makan sangat jadi dia frozenkan.
Yang sangat suka buah ni ialah KakJee dan suami. Sebab itulah abang Mat rajin simpankan untuk kami. Beberapa bulan lepas, dia datang ke Kuala Lumpur kerana ada urusan, bersama 6 bekas plastik yang besar tu. Baru-baru ni balik beraya, KakJee bawa balik 2 bekas sahaja sebab tak muat kereta ... hihi. Jadi bekalannya memang tidak pernah putus.
Semenjak tahu khasiat yang banyak dalam buat nangka, lagi lah KakJee suka makan. Terutama kandungan kaliumnya yang tinggi, lebih tinggi daripada pisang.
Senang aje nak masak bubur atau pengat nangka ni.
Resipi Bubur@ Pengat Nangka
Bahan2:
15 ulas nangka, dibuang biji dan dipotong 4.
1/2 ketul gula Melaka (Jika yang kecil, guna seketul)
2-3 sudu besar gula pasir (ikut manis sendiri)
1 cawan santan pekat
2 sudu besar sagu, direndam
Sedikit garam
Sehelai daun pandan
Air secukupnya
Cara Membuatnya:
1.Masak gula Melaka dan gula pasir bersama satu cawan air dan sehelai daun pandan.
2.Tapiskan air gula dan masukkan sedikit santan. Masak bersama nangka dan sagu sehingga sagu kembang. Tambahkan sedikit garam.
3.Masukkan baki santan pekat dan kacau sehingga mendidih. Tutup api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan