BismillahirRahmanirRahim
Hidangan untuk sarapan yang ringkas, mudah disediakan dan enak sekali. Terkejut juga apabila suami KakJee minta direbuskan ubi kayu buat sarapan. Waah senangnya kerjaku. Mak Mentua pun ada di rumah, apa lagi bertambah meriahlah menikmati hidangan popular satu ketika dahulu.
Ubi kayu rebus dimakan dengan kelapa dan gula merah. Bertambah-tambah makannya. Habislah dua ketul ubi kayu yang agak panjang dengan sekali makan.
Kebetulan ada lebihan sambal tempe. Saffura pun turut merasa keenakan ubi kayu rebus tatkala mencicahnya dengan sambal. Memang terbaik lah rasanya apabila dimakan dengan sambal.
Makanan sihat begini elok disediakan selalu namun agak susah untuk mendapatkan ubi kayu yang empuk dan gebu selepas direbus. Jika beli di mall, tak dapat yang segar begini. Sebaiknya cari di pasar malam atau gerai di tepi jalan.
Ubi kayu kaya dengan kalsium yang penting untuk menjaga kesihatan tulang. Juga ada sumber kalium untuk memastikan tubuh badan dapat berfungsi dengan baik seperti mengatur kesimbangan cecair, mengekalkan kesihatan sistem saraf dan mengatur pengecutan otot dan jantung.
Ubi ini juga mengandungi zat besi yang penting dalam pembentukan hemoglobin. Juga ada kanji-tahan (resistant starch) iaitu sejenis kanji yang tidak tercerna apabila dimakan. Ianya baik untuk sistem pencernaan.
Diambil dari Blog Root of Science.
Jom amalkan sarapan dengan ubi kayu rebus.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan