Ahad, 7 November 2021

Rasa Dapur KakJee (402) - Croissant


BismillahirRahmanirRahim





Kami ni satu famili suka makan croissant tapi jarang beli kat kedai. Bukan semua kedai bakeri ada jual croissant ni kan. Kalau ada pun harganya mahal bukan main. Jika dihidangkan sewaktu sarapan di hotel, memang dua tiga ketul juga la jadi mangsa.

Teringat la pulak kenangan tinggal di hotel kat Madinah atau Mekah. Hidangan sarapan pagi penuh dengan pelbagai jenis roti dan pastri termasuk croissant ni. Ya Allah rindunya kenangan itu.

Punya la suka, sampai KakJee pernah ambil kursus buat croissant di Kolej Komuniti Kajang. Habis kursus try la buat sekali tapi tak sesedap yang ticer ajar. Akhirnya hanya KakJee sorang yang kena habiskan. Serik betol la. Dah lah susah nak buat. Terus gantung resipi tersebut.

Pun begitu tetiba KakJee terfikir untuk cuba buat croissant dengan menggunakan puff pastry. Suka pula depa, sekejapan dah habis. Makan pula waktu panas-panas, nikmatnya.
Sebiji rasa croissant.

Apa lagi, sekarang ni suami KakJee asyik dok beli puff pastry je lah jika dia ke mall untuk membeli barang dapur. KakJee pun suka buat sebab senang. Yang syok tu, tak sampai 24 jam dah habis.


Beli yang sais besar ya. Ada 5 keping.



Resipi Croissant
Puff Pastry
Kuning telur secukupnya

Cara membuatnya:
1.Ambil sekeping puff pastry dan canaikan sehingga agak nipis sedikit. Lagi nipis lagi bagus. Taburkan tepung supaya tidak melekat. Jangan lupa panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius.

2.Guna pembaris untuk ukur, supaya menjadi bentuk tiga segi seperti dalam gambar. Jika buat saiz besar dapat tiga besar dan dua kecil. Jika saiz kecil dapat 7 biji. Dihujungnya potong sedikit supaya jadi bentuk tiga segi kecil. 

Ni untuk saiz besar

3.Mulakan gulung di bahagian hujung yang besar, tolak perlahan dan jangan terlalu rapat. Gulung longgar sahaja sampai ke hujung.

Alas dengan plastik pun boleh.

Gulung sampai ke hujung.

4.Hasilnya boleh dibengkokkan sedikit atau biarkan sahaja lurus.



5.Sapu sedikit minyak atas pembakar dan letakkan corissant tadi. Sapukan kuning telur ke seluruh permukaannya. Bakar sehingga masak (warna perang). Ulangi sehingga habis.



Jom makan.


*Gambar ni diambil sewaktu kali pertama buat jadi tak berapa elok kejadiannya. 
  Selepas dibuat berulang kali semakin okey. Lebih baik buat saiz kecil lebih cepat masak.



 Selamat Mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...