Ahad, 20 Oktober 2019

Rasa Dapurku (316) - Kuih Abuk-Abuk Sagu


BismillahirRahmanirRahim



Ini kuih lama, susah nak jumpa. Resepi yang mudah disediakan dengan bahan-bahan yang senang 
untuk dicari. Cuma untuk membalutnya, perlu kreatif. Resepi diambil dari FB rasa. Sedap!

Resepi Kuih Abuk-Abuk Sagu
Bahan2: 
1 cawan sagu biji
3 cawan air biasa untuk rendam sagu
1/2 cawan gula merah
2-3 sudu besar gula putih
1/2 biji kelapa parut
1/2 sudu teh garam
Daun pisang yang dilayur

Cara Membuatnya:
1.Rendam sagu dengan air dalam 20 minit. Toskan, pastikan betul-betul kering.
2.Masukkan sagu, kelapa, dan garam dalam sebuah bekas. Gaulkan supaya rata.
3.Campurkan gula merah dan gula putih dalam sebuah bekas lain, gaul rata.


Siap untuk membalut.

4.Daun pisang dibentuk macam corong, masukkan 1 sudu besar sagu dan ratakan. Masukkan
    1 sudu kecil gula. Kemudian masukkan 1 sudu besar sagu lagi ke dalam corong. Ratakan.
5.Bungkus kemas. Kukus selama lebih  kurang 30 minit dengan api sederhana.


Dapatlah 10 biji


Lembut je teksturnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ronda-ronda Cari Makan Balkan.

BismillahirRahmanirRahim Alhamdulillah dengan izin Allah kami bertiga berpeluang menjelajah ke negara Balkan selama 12 Hari 9 malam bertarik...