BismillahirRahmanirRahim
Ini kuih lama, susah nak jumpa. Resepi yang mudah disediakan dengan bahan-bahan yang senang
untuk dicari. Cuma untuk membalutnya, perlu kreatif. Resepi diambil dari FB rasa. Sedap!
Resepi Kuih Abuk-Abuk Sagu
Bahan2:
1 cawan sagu biji
3 cawan air biasa untuk rendam sagu
1/2 cawan gula merah
2-3 sudu besar gula putih
1/2 biji kelapa parut
1/2 sudu teh garam
Daun pisang yang dilayur
Cara Membuatnya:
1.Rendam sagu dengan air dalam 20 minit. Toskan, pastikan betul-betul kering.
2.Masukkan sagu, kelapa, dan garam dalam sebuah bekas. Gaulkan supaya rata.
3.Campurkan gula merah dan gula putih dalam sebuah bekas lain, gaul rata.
Siap untuk membalut. |
4.Daun pisang dibentuk macam corong, masukkan 1 sudu besar sagu dan ratakan. Masukkan
1 sudu kecil gula. Kemudian masukkan 1 sudu besar sagu lagi ke dalam corong. Ratakan.
5.Bungkus kemas. Kukus selama lebih kurang 30 minit dengan api sederhana.
Dapatlah 10 biji |
Lembut je teksturnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan