BismillahirRahmanirRahim
Nasi Kandar memang sedap, tidak pasti lauk mana yang paling sedap kerana kuahnya dicampur bersama. Apabila terlihat resepi Ayam Style Mamak Nasi Kandar, aku mahu mencuba mana tahu jika ianya sama seperti yang pernah aku makan suatu ketika dahulu. Lama juga kami tidak menjamu selera di kedai mamak, bukan boikot. Terlalu banyak isu dan aku lebih gemar makan masakan yang dibuat sendiri. Resepi asal diambil dari FB Rasa.
Rasanya memang terlajak lazat terutama bagi aku yang suka masakan mamak.
Ayam Nasi Kandar
Bahan2:
1 ekor ayam dipotong kecil*
Sedikit garam*
Sedikit serbuk kunyit*
Minyak masak untuk goreng ayam
Gaul ayam bersama garam dan kunyit. Goreng hingga separuh masak.
Bahan Kisar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras
4 biji cili hijau
2-3 tangkai daun kari
1 inci halia
Kisar semua bahan di atas.
Bahan Tumis
1 biji bawang Holland dipotong bulat
4 jenis penumis
2- 3 tangkai daun kari
Bahan Rempah
6 sudu besar rempah kari daging jenama Adabi
4 sudu besar serbuk cili jenama Mak Siti
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk jintan manis
3 susu besar serbuk kas-kas (tak letak)
Air
Campurkan semua bahan dengan air dan kacau hingga sekata.
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
Cara Membuatnya:
1.Panaskan 1 senduk minyak yang digunakan untuk menggoreng ayam. Masukkan bahan tumis
dan kacau sehingga naik bau.
2.Masukkan bahan bancuhan rempah dan kacau hingga pecah minyak. Boleh tambah air jika
terlalu garing.
3.Masukkan sos tomato dan sos cili.
4.Tambahkan sedikit air dan masukkan garam. Biarkan mendidih dan perlahankan api.
5.Reneh hingga agak pekat.Tutup api.
Siap! |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan