BismillahirRahmanirRahim
Mengimbau kenangan akan resepi pertama yang dipelajari ketika di sekolah menengah rendah. Antara mata pelajaran yang diambil ketika itu ialah SRT (Sains Rumah Tangga). Terima kasih Cikgu Lim yang telah mengajar aku kemahiran asas memasak dan menjahit. Kedua kemahiran ini masih aku minati hingga saat ini.
Sardin Roll memang sedap dengan kulitnya yang lembut dan isi sardin yang diminati ramai. Serius sedap, mak mentua yang usianya bakal mencecah 80 tahun pun mampu menghabiskan 2 ketui Sardin Roll ni. Puas betul dapat makan kerana sudah lama aku idamkan. Resepi ini diambil daripada banyakresepi.blogspot.com.
Resepi Sardin Roll Bakar
Bahan Pastri
300 gram tepung gandum
120 gram mentega
Air sejuk (Chiller)secukupnya
Sedikit garam
Cara Membuatnya:
1.Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar.
2.Masukkan mentega yang dipotong kecil dan garam. Gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti.
3.Campurkan air ke dalam tepung sedikit demi sedikit sambil diadun sehingga menjadi doh yang
lembut dan licin. Tutup bekas doh dan rehatkan.
Bahan Inti
1 tin besar sardin
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih
1- 2 biji cili merah dihiris nipis ( atau cili padi)
Sedikit garam
Sedikit perahan limau
Sedikit minyak untuk tumis
Sebiji telur - asingkan putih dan kuning telur
Cara Membuatnya:
1.Asingkan ikan sardin dari sosnya, buang tulang ikan dan hancurkan isi ikan.
2.Panaskan minyak dan masukkan bawang besar dan bawang putih. kacau sehingga wangi
dan layu.
3.Masukkan isi sardin dan sedikit sosnya. Masukkan perahan limau dan garam secukupnya.
Kacau sehingga sebati dan masukkan cili.Sejukkan.
4.Canai doh tadi dan dapatkan saiz 4 inci X 3.5 inci. Masukkan inti dan gulungkan. Sapu hujungnya
dengan putih telur. Kelar permukaannya dengan pisau.
5.Bakar pada suhu 180 darjah celsius selama 10 minit. Keluarkan dan sapu dengan kuning telur.
Bakar semula selama 15 - 20 minit.
Dapat 12 biji |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan