Isnin, 9 September 2019

Rasa Dapurku (313) - Kuih Bom Keledek



BismillahirRahmanirRahim





Sebenarnya aku tidak perasan pun kewujudan Kuih Bom yang boleh dibuat dengan menggunakan keledek. Bukan apa kadang-kadang buntu juga untuk membuat kuih daripada keledek. Kuih Keria, Kuih Badak, Keledek Goreng, Sira Keledek, Pengat Keledek, Kuih Cek Mek Molek sudah biasa dibuat. Tetiba terpandang Kuih Bom Keledek dalam FB. Apa lagi cuba jelah.Memang sedap.

Resepi Kuih Bom Keledek

Bahan Untuk Kulit
500 g keledek oren
1 cawan tepung gandum
Sedikit garam
Bijan secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Bahan Untuk Inti
1 cawan kelapa parut (putih sahaja)
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan air
1 helai daun pandan
Sedikit tepung gandum

Cara Membuatnya:
1.Masak air bersama gula merah dan daun pandan sehingga mendidih. Masukkan kelapa
   parut dan kacau hingga kering. Masukkan tepung gandum dan kacau hingga rata. Sejukkan.
2.Kupas kulit keledek. Potong kecil dan kukus sehingga masak.
3,Lenyek keledek hingga tidak berketul, tambah tepung gandum dan gaulkan sebati.
   Rehatkan sebentar.
4.Ambil sedikit adunan dan leperkan, masukkan inti.Bentukkan menjadi bebola kecil dan 
   golekkan atas bijan.
5.Goreng dengan api sederhana sehingga masak. 

Sudah siap,


Mudah disediakan dan sedap rasanya

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ronda-ronda Cari Makan Balkan.

BismillahirRahmanirRahim Alhamdulillah dengan izin Allah kami bertiga berpeluang menjelajah ke negara Balkan selama 12 Hari 9 malam bertarik...