BismillahirRahmanirRahim
Sebenarnya aku tidak perasan pun kewujudan Kuih Bom yang boleh dibuat dengan menggunakan keledek. Bukan apa kadang-kadang buntu juga untuk membuat kuih daripada keledek. Kuih Keria, Kuih Badak, Keledek Goreng, Sira Keledek, Pengat Keledek, Kuih Cek Mek Molek sudah biasa dibuat. Tetiba terpandang Kuih Bom Keledek dalam FB. Apa lagi cuba jelah.Memang sedap.
Resepi Kuih Bom Keledek
Bahan Untuk Kulit
500 g keledek oren
1 cawan tepung gandum
Sedikit garam
Bijan secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Bahan Untuk Inti
1 cawan kelapa parut (putih sahaja)
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan air
1 helai daun pandan
Sedikit tepung gandum
Cara Membuatnya:
1.Masak air bersama gula merah dan daun pandan sehingga mendidih. Masukkan kelapa
parut dan kacau hingga kering. Masukkan tepung gandum dan kacau hingga rata. Sejukkan.
2.Kupas kulit keledek. Potong kecil dan kukus sehingga masak.
3,Lenyek keledek hingga tidak berketul, tambah tepung gandum dan gaulkan sebati.
Rehatkan sebentar.
4.Ambil sedikit adunan dan leperkan, masukkan inti.Bentukkan menjadi bebola kecil dan
golekkan atas bijan.
5.Goreng dengan api sederhana sehingga masak.
Sudah siap, |
Mudah disediakan dan sedap rasanya |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan