Isnin, 5 Mac 2018

Rasa Dapurku (266) - Kuah Rojak



BismillahiirRahmanirRahim





Kali ini aku mahu berkongsi resepi bagaimana menyediakan sendiri kuah rojak. Salah satu bahan penting untuk menyediakan kuah rojak ialah belacan. Sedang aku tidak suka menggunakan belacan di dalam masakan. Mujur sepupu aku, Puan Maznah menyarankan agar menggantikan belacan dengan otak udang.

Waah otak udang dengan belacan lebih kurang sama aje.Tidak yakin untuk membeli otak udang yang bersih  tanpa ragu-ragu terutama di Lembah Kelang. Setelah dirisik, Puan Maznah terus memberi resepi otak udang dan resepi kuah rojak. Mudahnya menyediakan otak udang rupanya.

Dua hari juga aku menyediakan kuah rojak. Hari pertama aku sediakan otak udang. Beberapa hari kemudian aku sediakan kuah rojak pula.

Tidak sabar menanti peluang menikmati kuah rojak tersebut bersama tauhu goreng nenas dan timun. Jika mahu tunggu bahan-bahan lain alamat lambat lagi le nak merasa. Paling best dapat makan sengkuang calit buatan sendiri. Enaknya. Alhamdulillah.

Resepi Otak Udang
Bahan2:
1 cawan kulit dan kepala udang
2  cawan air 
1 cawan air gula merah
Sedikit garam

Cara membuatnya:
1.Bersihkan kulit udang dan kepala udang. Rebus bersama air. Sejukkan.
2.Kisar bersama air rebusan udang tadi sehingga halus dan tapiskan.
3.Masak air rebusan kulit udang bersama gula merah dan garam.
4.Kacau dan masak sehingga sedikit pekat (1/2 dari kuantiti asal)

Resepi Kuah Rojak
Bahan2:
1 cawan kicap manis (Jenama Kipas Udang)
1 cawan sos cili (Jenama Adabi)
10 - 15 biji cili padi dikisar halus
Otak udang yang telah disediakan (dalam 2 cawan)
1 senduk penuh cili kering kisar
2 sudu besar gula batu

1/2 cawan gula pasir (boleh lebih jika suka)

Kacang tanah dan bijan yang dibakar untuk ditabur ketika hendak makan

Cara Membuatnya:
1.Masukkan semua bahan-bahan di atas di dalam sebuah periuk.
2.Masak sehingga mendidih dan kuahnya agak pekat. Warna akan menjadi 
   semakin gelap dan akhirnya menjadi hitam. Boleh masukkan kacang tanah 
   dan bijan yang dikisar.

Dah pekat
3.Tutup api dan sejukkan.
4.Simpan di dalam bekas yang sesuai dan masukkan di dalam peti sejuk.


Hasilnya
Buah-buahan untuk Rojak
Nenas
Timun
Mangga
Jambu batu
Sengkuang

Makan dengan buah atau tauhu pun sedap

Sengkuan calit

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...