Ahad, 11 Mac 2018

Rasa Dapurku (268) - Ikan Cencaru Bakar Sumbat Sambal


BismillahirRahmanirRahim





Ikan Cencaru belah belakang yang disumbat dengan sambal atau sambal kelapa memang sedap jika digoreng. Diratah begitu sahaja pun sedap. Hujung minggu boleh membakar ikan, teringin pula mencuba ikan belah belakang yang disumbat dengan sambal. Boleh dimakan begitu sahaja atau dicicah dengan kuah kicap.

Kini aku sudah pandai membelah belakang ikan cencaru atau ikan kembung. Senang sahaja rupanya. Gunakan pisau yanag agak tajam terutama di hujungnya. Cucuk hujung pisau di bahagian atas atau bawah belakang ikan. Kemudian terus belah sehingga sampai ke kawasan perut ikan. Bersihkan ikan tersebut.

Ikan bakar dimakan bersama ulam-ulam segar yang dipetik di belakang rumah. Bertambah selera makan tengahari hari ini. Alhamdulillah , syukur ya Allah.

Kebun kecil aje
Resepi Ikan Cencaru Bakar Sumbat Sambal
Bahan2:
4 ekor ikan cencaru dibelah belakang
4 sudu besar cili kering kisar
1 biji bawang besar* 
2 ulas bawang putih* 
1 inci halia *
2 batang serai*
1 inci kunyit hidup*
Sedikit cili Padi * (jika suka)
bahan * dikisar
Garam
Gula
Asam
Daun kunyit
Daun pisang
Minyak masak

Cara Membuatnya:
1.Panaskan minyak di dalam kuali, masukkan bahan kisar dan masak sehingga garing.
   Masukkan garam, gula dan asam secukup rasa.Angkat dan sejukkan.
2.Sumbatkan adunan cili di bahagian belakang ikan cencaru sehingga penuh. Ikatkan
   dengan daun kunyit dan balut dengan daun pisang. Ulang sehingga habis.

Semua dah sedia ni

3.Bakar ikan tersebut di dalam kuali. Terlebih dahulu masukkan sedikit minyak ke dalam
   kuali supaya tidak melekat.
4.Pusingkan ikan supaya ianya masak dengan rata di kedua-dua belah.
Siap dibakar



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...