Kuih keria Gula Melaka
BismillahirRahmanirRahim
Gelap sikit tapi sodap... |
Tazkirah sebelum solat Tarawih di Masjid UNITEN mengajak para jemaah untuk beribadat bersungguh-sungguh di malam Laylatul Qadar. Penceramah turut memberi panduan untuk menentukan malam tersebut melalui petua yang dikemukakan oleh Imam Al Ghazali. Disebabkan kita mula berpuasa pada hari Sabtu, maka dijangkakan malam istimewa tersebut jatuh pada malam yang ke 23 bulan Ramadan. Malam tersebut sudah dan aku tidak pasti sama ada ianya sudah berlalu atau belum. Pun begitu setiap saat di bulan Ramadan amat berharga dan harus diisi dengan sebaiknya.
Petua dan cara Imam Al Ghazali mencari malam Laylatul Qadar |
Aku mula diperkenalkan dengan Kuih Keria Gula Melaka oleh Pn Rosliza. Lebih dikenali sebagai Kuih Keria Antara bangsa, ianya begitu popular di Melaka dan Malaysia. Sedang aku yang saban bulan balik ke Melaka tidak sedar akan khabar tersebut. Pn Rosliza bertanya akan resepi tersebut dan aku mengaku tidak pernah merasainya. Aku terus mencuba dan mencuba, sangkaku ianya semudah menyediakan kuih keria gula putih. Terus terang agak sukar untuk mendapat hasil yang memuaskan terutama dari segi rupanya. Aku telah membuatnya sebanyak 6-7 kali menggunakan resepi yang tersebar luas di FB. Akhirnya inilah hasil yang terbaik walaupun agak hitam kerana aku menggunakan gula Melaka dan gula kabung. Pun begitu aku agak berpuas hati apabila ada yang menyatakan ianya sedap sewaktu majlis berbuka puasa yang diadakan di surau.
Resepi Kuih Keria Gula Melaka
Bahan2:
1 kg ubi keledek putih
Sedikit tepung (anggaran 1/2 - 1 cawan)
1 sudu kecil serbuk penaik
Secubit garam
Minyak masak
Untuk Sira
1 ketul gula Melaka (saiz sederhana)
1 keping gula kabung
1 ketul kecil gula batu ditumbuk halus
1 sudu besar gula pasir
anggaran 1/2 cawan air
1 helai daun pandan
Semuanya dimasak bersama sehingga agak pekat.
Cara Membuatnya:
1.Keledek dibuang kulit, dipotong dan direbus hingga empuk. Toskan
dan sejukkan.
2.Lenyek sehingga lumat atau hancur semuanya. Masukkan tepung
sedikit demi sedikit bersama garan dan serbuk penaik. Gaul rata
sehingga boleh membentuk doh yang licin dan mudah dibentuk.
3.Bentukkan adunan menjadi kuih keria mengikut saiz yang dikehendaki.
4.Goreng sehingga keperangan di kedua belah kuih keria.
Untuk Sira
1.Masukkan air gula yang disediakan tadi ke dalam sebuah kuali.
2.Masak sambil dikacau air gula sehingga berbuih dan pekat.
3.Masukkan kuih keria dan kacau hingga rata. Tutup api.
4.Angkat dan sejukkan.
1.Masukkan air gula yang disediakan tadi ke dalam sebuah kuali.
2.Masak sambil dikacau air gula sehingga berbuih dan pekat.
3.Masukkan kuih keria dan kacau hingga rata. Tutup api.
4.Angkat dan sejukkan.
Hasil menggunakan ubi keledek kuning.
Disira sehingga kering akan jadi berkerak
seperti kuih keria gula putih.
Apa rupa pun rasa memang best!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan