Sagu Gula Melaka
BismillahirRahmanirRahim
Alhamdulillah, kini kita sudah melangkah ke sepuluh hari terakhir Bulan Ramadan. Masa berlalu begitu pantas, pasti Ramadan akan meninggalkan kita. Ambillah kesempatan untuk memperbanyakkan doa di penghujung bulan yang penuh keberkatan ini. Semoga kita melangkah keluar dari bulan mulia ini dengan mendapat keampunan dari Allah SWT. Amiin.
Resepi kali ini amat sesuai bagi mereka yang mengalami masalah sakit tekak dan batuk. Sebaiknya dimakan bersama santan kerana ianya adalah resepi orang dahulu. Aku lebih suka menggunakan susu segar lebih-lebih lagi jika tidak ada stok kelapa atau apabila kesuntukan masa.
Resepi Sagu Gula Merah
Bahan2:
Untuk Sagu
1 cawan sagu
Air secukupnya
Pewarna pink
Perisa ros
1.Basuh dan rendam sekejap sagu.
2.Masukkan sagu ke dalam sebuah periuk. Masukkan air sehingga
menutupi sagu dan masak sambil dikacau sehingga biji sagu mula
bertukar warna jernih.
3.Masukkan pewarna dan perisa, kacau lagi sehingga semua masak dan
lembut.(tambah air jika perlu).Tutup api.
4.Masukkan ke dalam bekas yang sesuai. Sejukkan ke dalam peti sejuk.
Untuk Air Gula Melaka
1/2 ketul gula Melaka
Air secukupnya
1 helai daun pandan
1.Masak gula Melaka bersama air dan daun pandan.
2.Masak sehingga pekat (jangan masukkan air banyak)
Kuah
Susu segar / susu cair
Santan pekat yang dicampur dengan sedikit garam
Sedia untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan