Ahad, 30 April 2017

Rasa Dapurku (220) - Kacang Pool/Foul



BismillahirRahmanirRahim




Salam Syaaban. Semoga kita dikurniakan umur dan kesihatan, untuk terus berada di bulan yang begitu hampir dengan bulan yang dinanti iaitu Bulan Ramadhan. Ya Allah temukan kami dengan bulan Ramadhan pada tahun ini, semoga ianya adalah yang terbaik. Kali ini aku mahu berkongsi sejenis makanan yang amat popular di negara Arab. Makanan pilihan untuk sarapan pagi ini begitu diminati ramai di Arab Saudi dan ianya dijual setiap hari. Aku tidak pernah membeli di kedai, tetapi tidak pernah melepaskan peluang menikmatinya ketika bersarapan pagi di hotel. Terutama hotel  di sekitar Mekah dan Madinah yang menyediakan hidangan Kacang Pool yang sungguh enak untuk dimakan bersama roti. Namun aku lebih suka makan begitu sahaja.

Kacang Foul, kegemaranku setiap kali ke Mekah/Madinah.
Mangkuk khas untuk mengisinya.

Sepanjang tinggal di sana aku tidak pernah menyediakannya kerana lebih baik beli sahaja. Setelah kembali ke tanah air teringin pula untuk menyediakannya sendiri untuk dimakan sendiri. Ini kerana hidangan ini tidak diminati oleh ahli keluarga yang lain. Aku merisik resepi dari rakan setugas Pn Azzah yang kerap membawanya ke tempat kerja untuk dimakan bersama. Resepi yang dibuat sesuai dengan selera dan tekak orang Melayu.


Resepi Kacang Pool/Foul
Bahan2:
1 tin Kacang Pool/Foul
1/4 cawan daging kisar jenama Ramly
1 sudu besar minyak sapi/masak
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil rempah biryani
Garam secukupnya(jika perlu)

Bahan untuk dimakan bersama/ditabur 
Sedikit daun bawang dan daun ketumbar yang dihiris halus
Cili merah/hijau dihiris
Minyak zaitun
Buah zaitun jeruk
Telur mata atau telur rebus
Tomato dihiris
Bawang besar dihiris
Serbuk Jintan putih (kegemaran orang Arab)

Cara Membuatnya:
1.Hancurkan kacang dengan menggunakan garpu sehingga hancur.
   Aku lebih suka tinggalkan sedikit yang bersaiz kasar

Kacang Pool yang boleh dibeli di kedai menjual barangan masakan
Arab seperti di Berkat Madinah, Kajang  atau Ampang.
Luna adalah jenama popular di Arab Saudi.


Kacang Pool yang terdapat di dalam tin

Dihancurkan

2.Panaskan minyak sapi di dalam kuali dan masukkan daging. Kacau dan biarkan 
   sehingga daging masak. 
3.Masukkan rempah biryani, serbuk cili dan kacang. Kacau sehingga masak dan rata,
   tambah air jika terlalu pekat.

Siap untuk dimakan, 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...