BismillahirRahmanirRahim
Masak Singgang ada dua jenis, dimasak tanpa minyak atau ditumis dengan sedikit minyak. Singgang Ikan Parang ini menggunakan resepi dari Melaka, milik keluarga. Aku suka masakan ini terutama kuahnya, enak dihirup panas-panas semasa dimakan bersama nasi.
Resepi Singgang Ikan Parang
Bahan2:
3 keping ikan parang yang dibersihkan
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu kecil jintan manis
1/2 inci lengkuas(pilihan)
Sedikit kunyit hidup
1 batang serai diketuk
1 biji cili merah dibelah dua
1 helai daun kunyit
Sedikit air asam (ikut rasa sendiri)
Garam
Sedikit minyak masak
Cara Membuatnya:
1. Tumbuk jintan manis, kunyit, bawang besar , bawang kecil dan halia sederhana halus
menggunakan lesung batu.
*Atau tumbuk jintan manis dan kunyit . Bawang besar, bawang putih dan halia dihiris
nipis.
2. Panaskan minyak di dalam sebuah periuk. Masukkan bahan yang ditumbuk dan kacau
sehingga hampir garing.(atau bahan yang dihiris). Masukkan juga serai.
3.Masukkan air asam diikuti dengan garam dan lengkuas, biarkan mendidih.
4.Masukkan ikan, cili merah dan daun kunyit dan biarkan ianya masak menggunakan
api yang perlahan.
5.Tutup api setelah semua rasa menepati selera anda.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan