BismillahirRahmanirRahim
Resepi ini aku buat ketika bulan Ramadhan baru-baru ini sebagai juadah berbuka puasa. Ingin pula merasa Roti Jala tanpa kuah, sedap juga tidak perlu cicah bagai .Lagi pula inti karipap masih ada sedikit yang berbaki, aku pun cubalah....sedap rasanya, Rugi tidak mencubanya lebih awal. Intinya boleh sahaja dipelbagaikan seperti rendang, tandoori dan sebagainya.
Resepi Roti Jala Gulung
Resepi Roti JalaBahan2:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur ayam
1/2 cawan susu segar
Sedikit garam
Air
Sedikit Pewarna Saffron(boleh ganti dengan kunyit)
Sedikit minyak masak
Cara Membuatnya;
1.Masukkan semua bahan kecuali minyak masak ke dalam
blender. Kisar sehingga semuanya bercampur sekata.
2.Tapis adunan tepung yang dihasilkan.
3.Panaskan frying pan, masukkan sedikit minyak dan ratakan.
4.Masukkan adunan tepung ke dalam acuan dan jalakan.
(guna api sederhana)
Inti
Bahan2:
2-3 biji kentang dipotong dadu
1 sudu besar rempah kari ikan jenama Adabi
1 sudu besar rempah kurma jenama Adabi
1 sudu kecil serbuk Garam Masala
1 sudu besar rempah kurma jenama Adabi
1 sudu kecil serbuk Garam Masala
Sedikit daun kari
1 labu bawang besar(didadu)
2 labu bawang putih(dipecahkan)
Sedikit daging/ayam (didadu)
Air secukupnya
Minyak, garam
Daun bawang dan daun ketumbar(dipotong kecil)
Cara membuatnya:
1.Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan
daun kari dan bawang besar dan goreng sehingga
kekuningan.
2.Masukkan bawang putih dan kacau sekejap.
3.Masukkan semua rempah dan kacau sekejap,masukkan
sedikit air.Kacau sehingga pecah minyak.
4.Masukkan daging/ayam, kentang. keledek dan
garam. Kacau dan masukkan air sehingga
sama paras dengan ubi kentang dan keledek.
5.Masak sehingga ubi lembut.Tambah air jika perlu.
Angkat dan masukkan ke dalam sebuah bekas.
6.Taburkan daun bawang dan ketumbar yang dihiris
di atas inti tadi.
Cara Menggulung Roti Jala
1.Masukkan inti ke dalam Roti Jala yang sudah siap dimasak.
2.Tutup di bahagian depan, kiri dan kanan. Kemudian gulung
dengan rapat.
3.Disebabkan saiznya agak besar, boleh dipotong ketika
hendak dihidangkan.
Cara Menggulung Roti Jala
1.Masukkan inti ke dalam Roti Jala yang sudah siap dimasak.
2.Tutup di bahagian depan, kiri dan kanan. Kemudian gulung
dengan rapat.
3.Disebabkan saiznya agak besar, boleh dipotong ketika
hendak dihidangkan.
Hasilnya. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan