BismillahirRahmanirRahim
Biasanya aku menggunakan inti popia yang sangat mudah iaitu sengkuang dan lobak merah yang diparut, tak perlu masak pun. Apabila nak makan ianya perlu dicicah dengan sos cili, baru sedap. Atau disira dengan cili. Kali ini aku mencuba resepi baru dengan inti yang dimasak terlebih dahulu. Rasanya yang pedas dan sedikit manis begitu menyelerakan. Lebih sedap kerana inti ini ciptaan sendiri.
Resepi Popia Goreng Inti Pedas
Bahan2:
Kulit popia Jenama Tisha's
1/2 biji sengkuang yang bersaiz besar -diparut
1 biji lobak merah - diparut
1/2 biji bawang besar*
2-3 ulas bawang putih*
1 sudu besar udang kering*
bahan bertanda * dikisar/ditumbuk
3 sudu besar cili kering kisar (ikut pedas masing-masing)
Garam dan gula perang secukupnya
Minyak masak
Cara membuatnya:
1.Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan kisar dan kacau.
2.Masukkan cili kering dan goreng hingga garing.
3.Masukkan sengkuang, lobak merah, garam dan gula
4.Kacau sehingga lembut dan kering.Sejukkan.
5.Bolehlah dibungkus dengan kulit popia.Jangan lupa lekatkan bahagian hujung
dengan bancuhan tepung gandum dan air.
Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan