Selasa, 15 Disember 2020

Rasa Dapur KakJee (372) - Sup Ikan Tenggiri


BismillahirRahmanirRahim




Sup Ikan Tenggiri yang ringkas dan enak rasanya. Tidak disangka rasanya setanding dengan sup ikan merah yang biasa KakJee sediakan sekian lama. Mudah sahaja untuk disediakan. Cubalah.

Resipi Sup Ikan Tenggiri
Bahan2:
2 keping ikan Tenggiri - dibelah 4
1/2 biji bawang besar dihiris 
2-3 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
1 sudu besar rempah sup jenama ADABI
4 jenis bahan penumis
Sedikit daun sup
Sedikit daun bawang
Sedikit bawang goreng
Sedikit minyak
Garam
Air

Cara Membuatnya:
1.Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia. Kacau sehingga
garing. Masukkan penumis.
2.Masukkan rempah sup, kacau dan dengan cepat masukkan sedikit air. Kacau sehingga pecah minyak. Masukkan air secukupnya bersama batang daun sup dan batang daun bawang. Biarkan mendidih.
3.Masukkan ikan dan garam. Apabila ikan hampir masak perlahankan api. 
4.Apabila ikan sudah masak, taburkan hirisan daun bawang, hirisan daun sup dan bawang goreng.
Sedap juga dimakan dengan roti.


Selamat Mencuba.












 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...