Isnin, 4 Januari 2021

Visit My Malaysia - Taman Saujana Hijau Putrajaya


BismillahirRahmanirRahim
Belum terlambat rasanya untuk aku berkongsi rasa kesyukuran kerana diberi peluang oleh Allah SWT untuk menatap mentari tahun 2021 Masihi. Selamat Tahun Baharu 2021.

Kali ini aku mahu berkongsi tempat beriadah yang sangat menarik iaitu Taman Saujana Hijau, Presint 11 Putrajaya. Taman yang unik ini khusus bagi penanaman dan pemeliharaan kumpulan tumbuhan Gimnosperma tropika dan subtropika.
Dibina supaya dapat menjadi pusat penyelidikan, rujukan dan pembelajaran terhadap tumbuhan Gimnosperma. Pun begitu turut disediakan pelbagai kemudahan buat penduduk sekitar beriadah dan rekreasi.


Papan tanda


Berkeluasan kira-kira 117 ekar dengan kawasan berbukit-bukit dan dikelilingi kawasan perumahan. Sesuai untuk joging, berbasikal,  berkelah dan sesi fotografi kerana suasananya yang indah dan mendamaikan.

Pokok Pain yang tinggi belaka

Gaya landskap ala-ala Eropah dengan pokok pain, tanah lapang dengan rumput hijau dan pokok-pokok bunga menghiasi persekitaran.


Pokok spesis Gimnosperma

Pokok bunga Taik ayam

Astaka

Kawasan lapang untuk berkelah

Namun yang mencuri perhatian ramai pastilah deretan pokok bunga matahari yang sedang berkembang.

Aku sendiri ke sana dua hari berturut-turut. Hari pertama untuk beriadah dan bergambar. Hari kedua hanya untuk bergambar di sekitar pokok bunga matahari. Menemani Saffura yang tidak berpeluang ikut pada hari sebelumnya.

Deretan pokok bunga matahari

Sedang kembang elok


Panas sikit , gunalah topi.

Tumpang sekaki


Jom beli - 0133645560

Jom beli 0133645560

Ni pun cantik. Boleh berbasikal di taman ini

Kawasan paling tinggi untuk dinaiki

Agak mencabar tingginya

Di puncak Taman Saujana  Hijau. Kelihatan kawasan perumahan.

Ada tram kot.Silalah ke sana.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Pesta Buku Melaka 2023

BismillahirRahmanirRahim Pesta Buku Melaka 2023 telah berlangung dalam bulan September yang lalu namun tak sempat nak update ceritanya. Ber...