Ada masa kita teringin untuk makan tengahari selain daripada nasi. Kebetulan ada satu bungkus kuetiau dalam peti sejuk. Selalu sangat buat kuetiaw goreng untuk sarapan, hari ini tukar selera. Kita buat kuetiau sup pula. Bukan sup biasa tu tapi masakan yang lebih mudah dan ringkas.
Jumpa pula resipi kuetiau sup kat Blogdailymakan.com, semua bahan pun ada. Tetapi KakJee gantikan ayam dengan daging. Sedap sangat dan begitu segar rasanya sewaktu makan. Bawang putih yang dicincang dan digoreng, betul-betul menguasai rasa, walau tanpa perencah lain. Habis sekali makan. Meh jengah resipinya.
Resipi Kuetiau Chinese Style
Bahan2
1 bungkus kuetiau
1 labu bawang putih - dicincang
100 - 200 gram daging dihiris nipis dan direbus hingga lembut
10 biji fish ball
1 keping fish cake dihiris nipis
2 tangkai sawi Jepun/Pak Choy
Air secukupnya
Garam
Minyak masak secukupnya
Daun bawang/sup dihiris nipis
Cili padi dihiris
Kicap
Cara membuatnya:
1.Panaskan minyak dan goreng bawang puith hingga keperangan. Keluarkan separuh untuk disimpan dan dimakan nanti.
2.Masukkan daging bersama air rebusan. Tambah air jika perlu dan perisakan dengan garam.
3.Bila mendidih, masukkan fish ball dan fish cake. Akhir sekali sawi.Tutup api.
4.Kuetiau dicelur dalam air panas dan toskan.
5.Hidang bersama hirisan daun bawang/sup dan cili padi.
Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan