BismillahirRahmanirRahim
Didoakan agar semua yang terlibat dengan banjir diberi kemudahan dalam menghadapi ujian daripada Allah SWT. Terutama bagi mereka yang berada di Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor. Hanya doa yang mampu dikirimkan dari kejauhan.
Kali ini KakJee nak share resipi Roti Paratha Gulung yang mudah disediakan andainya tiada kuah untuk dicicah dengan roti paratha. Kebetulan roti paratha ini sentiasa sahaja ada dalam stok dalam peti sejuk. Maklumlah terkadang tidak sempat menyediakan sarapan yang berat jadi kebiasaannya roti inilah yang menjadi mangsa.
Menjadi amalan KakJee untuk menyejuk bekukan kuah kari atau kuah asam pedas yang berlebihan. Jadi jika mahu makan roti paratha, hanya perlu panaskan sahaja kuah-kuah tersebut. Namun idea untuk menyediakan Roti Paratha Gulung ini timbul apabila tiada kuah dalam stok. Kebetulan ada inti daging untuk kuih cara berlauk jadi KakGee cubalah resipi sendiri. Sedap pula dan lebih berkhasiat.
Resipi Roti Paratha Gulung
Bahan2:
Inti Daging
400 g daging kisar jenama Ramly
1 biji bawang besar dipotong dadu
3 ulas bawang putih diketuk
3-4 sudu besar serbuk kari daging jenama Adabi
Minyak masak
Garam
Air
Cara Membuatnya:
1.Panaskan minyak dan masukkan bawang besar dan bawang putih. Kacau sehingga kekuningan.
2.Masukkan serbuk kari, kacau sebentar supaya semuanya kena minyak. Dengan cepat masukkan 1/2 cawan air. Kacau sehingga pecah minyak.
3.Masukkan daging kisar bersama sedikit air. Kacau sehingga daging masak dan kering.
Untuk sediakan Roti Paratha Gulung
3 keping roti paratha
Salad
Kentang goreng (jika suka)
Hirisan Tomato (jika suka)
Masak roti paratha di atas kuali sehingga keperangan. Angkat.
Letakkan salad dan bahan-bahan lain.
Gulung dan potong dua.
* Boleh masukkan pelbagai bahan lain, ikut apa yang ada.
Nak letak sos dan mayonis pun boleh |
Mudah disediakan dan mengenyangkan. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan