BismillahirRahmanirRahim
Hitam dipandang namun sedap bukan kepalang! |
Tetiba teringin nak masak kuey teow goreng seperti yang selalu dimakan di kantin. Mana-mana kantin baik di sekolah atau di pejabat, hitam aje warna kuey teow gorengnya.
Lebih seronok apabila ada kuey teow yang halal dan toyibban berjenama Che Halimah Omar (Kak Mah). Dapatlah selalu masak kuey teow. Mudah dimasak terutama sewaktu kecemasan.
Resepi Kuey Teow Goreng Kicap
Bahan2:
1 bungkus kuey teow Kak Mah
1 mangkuk tauge dibersihkan
Sedikit daun kucai/sawi dipotong
Bebola ikan dipotong
1 biji telur
2-3 sudu besar cili kering kisar
1/2 sudu besar minyak bijan
1 sudu kecil sos ikan (jika ada)
Sedikit lada hitam
Kicap secukupnya (ikut selera)
Garam secukupnya
Sedikit minyak masak
* boleh tambah udang, sotong, ayam atau daging.
Bahan kisar
1/2 biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
Cara Membuatnya:
1.Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bahan kisar dan goreng
sehingga wangi.
2.Masukkan cili kisar dan kacau sehingga garing. Masukkan lada hitam,
minyak bijan, garam, kicap, sos ikan dan bebola ikan. Kacau rata.
3.Masukkan kuey teow dan kacau sehingga rata.Masukkan air jika perlu
atau jika terlalu kering.
4.Masukkan telur di bahagian tengah, biarkan sekejap dan kacau biar
hancur telur. Kacau bersama-sama dengan kuey teow. Masukkan
daun kucai/sawi dan kacau sehingga masak.
5.Akhir sekali masukkan tauge, kacau sekejap sahaja dan angkat.Jika
kurang kicap boleh ditambah lagi dan gaul rata.
6.Hidangkan ketika panas...nyum...nyum.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan