BismillahirRahmanirRahim
Bendi memang berkhasiat dan menjadi pilihan kami sekeluarga. Direbus dan dimakan sebagai ulam untuk dimakan bersama sambal tumis mampu menjadi pembuka selera. Bendi dikatakan sesuai untuk mengatasi beberapa masalah kesihatan seperti masalah berkaitan kandungan gula dalam darah, mengurangkan sembelit, membantu mengatasi ulser, mengurangkan masalah berkaitan penghadaman, menguatkan daya memori otak dan banyak lagi.
Asam Rebus Bendi |
Asam Rebus Bendi ini sangat mudah disediakan dan tidak memerlukan setitik minyak, sesuai untuk mereka yang sedang berdiet. Paling best ialah saat menghirup kuahnya ketika panas...huuh.....
Resepi Asam Rebus Bendi
Bahan2:
15 biji bendi
1 inci halia*
1/2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 susu besar ikan bilis*
3 -5 biji cili padi*
Semua bahan * ditumbuk
1-2 sudu besar cili kisar
1 batang serai dibelah dua
3 keping asam keping
Garam
500 -700 ml air
Beberapa tangkai daun kesum
Cara Membuatnya:
1.Masukkan air ke dalam sebuah periuk yang sederhana besar.
2.Masukkan semua bahan kecuali bendi.
3.Masakan dengan api perlahan sehingga semua bahan mesra
dan masak.
4.Masukkan bendi yang telah dibersihkan dan masak bendi sehingga lembut.
Senang dan cepat. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan