BismillahirRahmanirRahim
Resepi ini asalnya dari arwah Tok Wan Mat Ariff, ayah kepada ibuku. Resepi ini agak mudah untuk disediakan dan sedap pastinya sedap. Ianya boleh dimasak sehingga kering atau berkuah, terpulang kepada cita rasa masing-masing. Biasanya aku akan gandingkan masakan ini dengan sup ikan atau masak lemak.
Resepi Sambal Terung
Bahan2:
2 biji terung panjang
Cili Kisar secukupnya
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
Ikan bilis* (jika suka)
Bahan berganda* ditumbuk/kisar
1 sudu kecil kicap manis
Minyak masak
1 sudu besar serbuk kunyit
Garam
Sedikit air
Cara Membuatnya:
1.Terung dibersikan dan dikreingkan.Potong memanjang atau bulat
mengikut saiz yang sesuai.
2.Gaulkan bersama garam dan kunyit, biar sekata.
3.Panaskan kuali bersama minyak masak.
4.Goreng terung sehingga kekuningan dan angkat.
5.Keluarkan sebahagian dari minyak masak tadi.
6.Masukkan bawang yang dikisar dan goreng sehingga wangi.
7.Masukkan cili kisar dan goreng sehingga garing.
8.Masukkan garam, sedikti air dan kicap. Gaul rata.
9.Masukkan terung dan kacau sehingga pecah minyak
menggunakan api yang kecil.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan