Masak dan masak
merupakan pekerjaan utama aku di Riyadh. Tidak ada kedai untuk membeli makanan
Malaysia di sini. Dek terlalu kerap memasak, aku memerlukan pelbagai resepi
supaya tidak jemu untuk dinikmati. Namun kebanyakan resepi tidak begitu diingati
kerana kadang kala sudah lama tidak memasaknya. Kehadiran blog yang memaparkan
pelbagai jenis masakan menjadi rujukan aku. Tetapi ada juga yang tidak menjadi
atau tidak sesuai dengan selera keluarga. Kekadang puas buku catitan dibuka
untuk mencari resepi namun mengambil masa yang lama untuk dijumpai. Tulisan
sendiri pun kekadang tidak boleh dibaca, ditambah pula gangguan tompok-tompok hiasan
bahan masakan yang terlekat bersama. Lantas aku terfikir untuk menulis
resepi-resepi yang biasa aku sediakan untuk memudahkan kerjaku di dalam blogku.
Lebih mengujakan jika ada yang sudi menggunakan resepiku, pasti pahala dapat
diraih. Juga sebagai panduan Saffura apabila dewasa nanti begitu juga dengan
anak-anak saudara atau rakan –rakan yang terkadang ada bertanya.
Cucur jagung
begitu istimewa untukku kerana ianya hasil ciptaanku sendiri. Kawasan Hulu Langat merupakan tempat untuk aku mendapatkan jagung yang segar
dan aku akan membeli sehingga sepuluh butir. Aku akan memastikan sebahagian
dariya diguna untuk membuat cucur jagung. Di Riyadh, jagung mudah dibeli di
kebanyakan kedai. Rahsia untuk mendapatkan cucur jagung yang sedap terletak
kepada kuantiti air yang digunakan. Dari
pengalamanku , pastikan air yang
dicampur tidak terlalu berlebihan kerana jika tepung ditambah selepas air biasanya
adunan akan menghasilkan cucur yang agak keras dan liat.
BismillahirrahmaaNirrahim
Bahan:
1 cawan jagung
segar (dihiris dari batang jagung)
1 cawan tepung
gandum
1 biji bawang
besar (dibelah dua dan dihiris nipis)
1 biji cili
merah (dihiris nipis)
Daun bawang dan
daun ketumbar/sup ( dihiris halus)
Udang segar(dibuang
kulit) atau ikan bilis(yang kecil -dibelah dua)
Secubit serbuk
kunyit (pilihan)
Air secukupnya
Garam secukupnya
Cara:
1.Masukkan
tepung ke dalam bekas yang sesuaai. Tambahkan air sedikit demi sedikit
sambil
dikacau dengan sudu.
2.Masukkan garam dan kunyit
secukup rasa.
3.Bancuhan hendaklah tidak terlalu pekat atau terlalu cair.
4.Masukkan jagung,bawang
besar, cili merah, daun bawang,daun ketumbar
dan udang/ikan bilis.
5.Kacau sehingga
rata kesemuanya.
6.Panaskan minyak dan masukkan adunan tadi ke dalam minyak menggunakan sudu.
7.Goreng sambil dikacau sehingga keperangan
8.Jangan terlalu
garing kerana hasilnya akan menjadi agak keras.
Angkat dan toskan di atas
kertas serap minyak.
9.Boleh dimakan bersama sos,kicap atau dimakan begitu sahaja.
Walaupun rupa tidak menawan tapi rasanya sedap |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan