BismillahirRahmanirRahim
Popia Vietnam dan Sos Pencicah Ummi, |
Aku tidak pernah ke Vietnam, namun yang pernah ke sana ada menyatakan keenakan hidangan popular ini. Aku tidak pernah mencubanya sehinggalah Saffura dan kumpulannya memenangi pertandingan memasak di sekolahnya. Waah pasti senang untuk menyediakannya kerana golongan remaja pun mampu melakukannya.
Mudah sahaja untuk menyediakan popia Vietnam ini, rasanya pula memang sedap jika kena sosnya. Kali ini aku kongsikan cara menyediakan popia Vietnam sahaja kerana sos pencicah sudah sedia ada. Lain kali aku kongsikan pula cara menyediakan sosnya. InsahAllah.
Resepi Popia Vietnam
Bahan2:
Kulit Popia Vietnam
Udang besar dibuang kulit,direbus dan dibelah dua
Daun Salad
Bihun direndam, direbus dan ditoskan
Daun Pudina
Daun Ketumbar dihiris
Telur dadar dipotong memanjang
Air suam
Bahan yang diperlukan. |
Boleh tambah dengan
Lobak merah dihiris memanjang
Timun dihiris memanjang
Isi ketam/ Crabstick
Cara Membuatnya:
1.Masukkan air suam ke dalam bekas yang sesuai untuk merendam kulit popia.
Ini dia kulit popia |
2.Ambil sekeping kulit popia, rendam di dalam air dan angkat. Lakukan berulang kali
sehingga kulit popia agak lembut. Letak di atas pinggan.
Sekejap sahaja kulitnya akan lembut |
3.Masukkan sekeping salad, diikuti dengan bihun, daun pudina, daun ketumbar dan
telur dadar di bahagian hujung kulit popia. Dihujung satu lagi letakkan udang.
4.Lipat bahagian daun salad dan ketatkan seperti membuat popia. Kemaskan di bahagian
hujung satu lagi.
Gulung seperti popia |
Siap. Sesuai untuk orang nak diet. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan