BismillahirRahmanirRahim
Lempeng Kelapa terkenal di Melaka, ianya sedap dimakan dengan sambal ikan bilis. Hari cuti memberi peluang untuk aku memasak sesuatu yang enak dimakan ketika masih panas. Teringin pula untuk membuat lempeng kelapa supaya baki asam pedas daging yang dibuat dapat dihabiskan. Selepas mencari resepi di blog, aku memilih resepi lempeng kelapa yang asli tanpa penaik. Adunan yang dibuat ini menghasilkan 4 keping lempeng yang sederhana besarnya.
Resepi Lempeng Kelapa
Bahan2:
1 cawan kelapa (putih sahaja)
1 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan air
Sedikit garam
Sedikit mentega/minyak
Cara Membuatnya:
1.Masukkan kelapa dan tepung gandum ke dalam bekas yang sesuai.
2.Masukkan air dan kacau sehingga membentuk adunan yang tidak berketul.
3.Masukkan garam secukup rasa dan kacau .
4.Panaskan kuali dan masukkan sedikit mentega/minyak.
5.Masukkan satu senduk adunan tadi ke dalam kuali dan ratakan.Biarkan
sehingga masak. Terbalikkan lempeng dan biarkan sehingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan