Khamis, 22 Oktober 2015

Dapurku D'Riyadh (62) - Laksa Johor Mudah



Aku memang suka makan laksa Johor. Tidak lengkap sambutan hari raya Aidilfitri rasanya jika tidak merasainya. Pn Hjh Muhaiya dan Pn Hjh Faridah sangat memahami kegemaran aku ini. Mereka berdua adalah seniorku di Universiti Sains Malaysia. Kami masih rapat setelah hampir 30 tahun bersahabat. Dari Pn Hjh Muhaiya aku pelajari bagaimana menyediakan santan kelapa yang pekat untuk dibuat Laksa Johor. Masih terasa susahnya memerah kelapa ketika itu. Pn Hjh Faridah pula menunjukkan cara bagaimana menghiris timun, ianya cukup istimewa.
Timun di Riyadh, kecil saiznya dan murah harganya.
Saiz yang kecil, sukar menghiris lebih nipis
Memang susah untuk menyediakan Laksa Johor. Memang aku tidak pernah membuat Laksa Johor di Malaysia. Santan yang pekat, kerisik yang segar, ikan yang sesuai, pelbagai daun dan sambal belacannya. Pasti sukar untuk mendapat selengkapnya bahan tersebut. Mujur Pn Hjh Faridah mencadangkan kepada aku supaya menggunakan perencah rendang untuk memudahkan kerja. Akhirnya aku berjaya menyediakannya dengan mudah dan rasanya pun sedap. Tq Kak Farid.


Turut mengandungi kerisik di dalamnya.
Aku juga telah berjaya menanam sendiri pokok tauge, khas untuk dimakan bersama Laksa Johor.Hanya 3 hari sahaja diperlukan untuk pokok tauge membesar.
Guna periuk aje...senang untuk ditutup rapat.

Rendam kacang hijau 8-10 jam.Masukkan dalam bekas
berlubang.Letakkan dalam periuk dan tutup. Siram
selalu selama 2-3 hari. jangan panjang sangat.

Keluarkan dari bekas dan buang ekornya. Sama rasa
macam dibeli.

Bismillahirrahmanirrahim

Resepi Laksa Johor Mudah
Bahan2:
1 kg Ikan Kembung (direbus,i sinya dikisar,air diambil)
2 sudu besar rempah kari ayam jenama Adabi
2 sudu serbuk cili/cili kisar
1 pek Perencah Rendang Jenama Adabi
(Jika tidak guna perencah rendang,tambah dengan
3 batang serai, 1 inci serai dan 1 inci lengkuas
yang dikisar halus bersama bawang besar dan
bawang putih)
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
2 sudu kerisik
2 mangkuk santan pekat( aku guna
santan serbuk)
2 batang serai
1/2  batang bunga kantan(dipotong 4)
Minyak untuk menumis
Garam
Asam keping(jika suka)
Sedikit Udang segar/udang kering yang dikisar
(aku tak letak)
1 bungkus spageti

Cara Membuatnya:
1. Kisar bawang besar dan bawang putih.
2.Panaskan minyak di dalam periuk dan masukkan
   serai. Masukkan pula bawang yang dikisar.Kacau.
3.Masukkan rempah,serbuk cili dan perencah rendang.
   Goreng sehingga  garing/pecah minyak. Masukkan
   garam.
4.Masukkan isi ikan yang dikisar bersama air rebusan 
   ikan. Masukkan santan, kerisik dan bunga kantan.Kacau.

Rupa bunga kantan setelah 2 bulan.Guna separuh aje.

5.Biarkan mendidih. Perlahankan api.
   Masak sehingga kuah menjadi pekat.

Kuahnya semakin pekat - aromanya memang best
Rebus spageti di dalam air yang ditambah garam dan
sedikit minyak.
1.       
Cadangan Bahan Tabur:

Ini aje yang ada.

Timun
Bawang yang dihiris nipis
Daun kesum(tiada) dan bunga kantan yang dihiris nipis
Tauge
Kacang panjang yang dipotongkecil(tiada)
Sambal belacan(ganti dengan hirisan cili hijau yang pedas)
Limau nipis (ganti dengan lemon)
Daun Selasih (tiada)

Jom makan. Tanpa sambal tapi terangkat juga.
Kalau ada sambal belacan... lagi sedap.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...