Selasa, 13 Oktober 2015

Dapurku D'Riyadh (57) - Hyderabadi Biryani



Nasi briyani Hyderabadi memang sedap, lemak dan pedas. Jiran Pakistan kami, Dr Tahreem kerap menghantar sepinggan nasi briyani Hyderabadi ke rumah kami. Mengandungi nasi bersama ayam atau kambing, begitu enak dimakan begitu saja tanpa kuah lain. Jika di Malaysia, nasi briyani memerlukan dalca dan jelatah. Mehrunisaa', kawan aku di Daar Adh-Dhikr School yang berasal dari India menjadi mangsaku. Mehrunisaa' pun menulis resepi khas untukku pada sehelai kertas. Kebanyakan bahan menggunakan Bahasa Urdu, terpaksalah aaku membuka kamus untuk mencari maknanya. Javitri(buah pala), kaju (gajus),chironjee,Jhipal dan sebagainya.

Bismillahirrahmanirrahim

Resepi Hyderabadi Chicken Biryani

Bahan A- Bahan Lauk
1 kg ayam/kambing/daging
2 inci halia
10 ulas bawang putih
(Halia dan bawang putih dikisar halus)
1/2 biji air perahan lemon
4 sudu besar yogurt
1 sudu besar garam masala
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk kunyit
2 biji cili hijau/cili padi dibelah
Garam secukupnya
Sedikit daun ketumbar/pudina yang dihiris halus

1.Gaulkan ayam/daging/kambing dengan halia, bawang
   putih, garam dan air lemon.
2. Masukkan yogurt, garam masala, serbuk cili, serbuk
    kunyit. Gaul sebati.

3. Masukkan cili dan daun ketumbar. Gaul sebati. Perap
    30 minit -1 jam.


Bahan B-Bawang goreng
2 biji bawang besar
1 - 2 cawan minyak sapi (aku campur dgn minyak zaitun)
Sedikit Badam @ gajus yang dibuang kulit (jika suka)

Hiris nipis bawang dan goreng sehingga garing (bawang goreng)
Goreng badam hingga kekuningan.
Minyak ini akan digunakan kemudian.

Memasak Daging/ayam

1. Masukkan daging/ayam, Bahan A ke dalam sebuah kuali/periuk.
2. Masukkan 1/2 dari bawang goreng yang disediakan Bahan B.
3. Masukkan 3 sudu besar minyak yang digunakan untuk goreng
    bawang.
4. Masak sehingga ayam/daging lembut dan hampir kering kuahnya.
(Boleh masukkan kentang yang dipotong jika suka)

Bahan C- Nasi Biryani
4 cawan beras basmati (basuh, rendam dan toskan)
10 -15 cawan air
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
5 biji buah pelaga
2/3 helai daun Bay
3-5 biji bunga cengkih
1 inici kulit kayu manis
1/2 biji perahan lemon
Garam
Pewarna Saffron (kuning)
Air Mawar

1. Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam sebuah
    periuk kecuali beras, pewarna dan air mawar.
2. Setelah mendidih airnya, masukkan beras.

3. Masak sehingga 75% beras masak. Tutup api.
4. Tapiskan dan asingkan menjadi dua bahagian.
5. Satu bahagian dimasukkan di bahagian atas lauk
    biryani. Ratakan dan tabur dengan lebihan bawang goreng
    dan daun ketumbar yang dihiris.

6. Masukkan satu bahagian nasi lagi.Ratakan dan tabur 
    dengan pewarna Saffron, air mawar dan badam.

7. Tutup periuk dengan penutupnya dan biarkan di atas
    api yang perlahan selama 30 minit atau sehingga nasi masak.

Dah masak - sendukkan 
Enak dimakan begitu sahaja
Boleh dihidang bersama timun dan salad.
Ada juga yang menambah telur rebus.



2 ulasan:

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...