Isnin, 23 November 2015

Dapurku D'Riyadh (80) - Lempeng Kentang



Hidangan berasaskan kentang begitu popular di Riyadh. Kentang goreng menjadi sumber karbohidrat yang dihidang bagi menggantikan nasi. Ada juga hidangan nasi yang dicampur dengan kentang seperti nasi biryani atau nasi Arab. Kami sekeluarga juga gemar dengan hidangan berasaskan kentang. Banyak kentang di dapur lalu aku mencuba resepi berasaskan kentang pula buat sarapan pagi. Cuaca yang semakin sejuk menambah selera untuk menikmatinya. 


Bismillahirrahmanirrahim

Resepi Lempeng Kentang 
Bahan2:
3 biji kentang 
1 biji telur
1 sudu tepung gandum
Sedikit daun bawang dihiris halus
Sedikit daun ketumbar dihiris halus
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukupnya
1 tangkai cili merah/hijau
Minyak zaitun untuk mengoreng

Cara membuatnya:
1. Kentang direbus tetapi jangan terlalu empuk(elok
    rebus malamnya) dan disagat.

2.  Gaul kentang yang disagat bersama daun bawang, daun ketumbar, cili, 
     serbuk lada hitam, garam, telur dan tepung.



3.Bentukkan bulat2 dan leper, lebih mudah guna acuan.
4.Panaskan sedikit minyak di dalam frying pan dan goreng
   sehingga kekuningan.



5.Hidangkan. 



Boleh dimakan begitu saja atau
dicicah dengan sos cili.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...