Isnin, 23 November 2015

Dapurku D'Riyadh (82)- Burung Puyuh Masak Merah


Masakan ini seperti memasak sambal ayam cuma ditambah serai dan penumis untuk menambah rasa enak.
Mudah disediakan dan sesuai untuk dimakan bersama nasi putih, nasi tomato atau nasi minyak.


Bismillahirrahmanirrahim

Resepi Burung Puyuh Masak Merah
Bahan2:
6 ekor burung Puyuh(boleh ganti dengan ayam)
1 senduk cili kering kisar
2 biji bawang besar
5 biji bawang putih
1 inci halia
(1 biji bawang besar, halia dan bawang putih dikisar)
2 batang serai
2 sudu besar sos cili
Air asam secukupnya
Penumis
Sedikit Gula Melaka
Garam
Kunyit
Minyak Masak

Cara Membuatnya
1.Burung puyuh dipotong, dibersihkan dan digaul dengan garam
   dan kunyit. Goreng sehingga hampir masak. Jangan terlalu garing. 
2.Masukkan penumis ke dalam periuk yang mengandungi minyak 
   yang digunakan untuk menggoreng burung puyuh.
3.Masukkan 1 biji bawang besar yang dihiris.Kacau sehingga garing.
4.Masukkan bahan kisar dan goreng sehingga naik bau.
5.Masukkan cili kisar, serai yang diketuk, garam dan gula.Kacau
   sehingga garing. Masukkan sos cili.Kacau sekejap.
6.Masukkan air asam dan biarkan kuah menjadi agak pekat.
7.Masukkan burung puyuh dan biarkan sehingga pecah minyak.
   Gunakan api perlahan. Jika suka masukkan bawang besar yang
   dibelah 4 sebelum tutup api.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...