Khamis, 26 November 2015

Dapurku D'Riyadh (85) - Lamb Karahi Vs Nasi Hujan Panas


Kejayaan menghasilkan masakan Chicken Karahi menambah  semangat untuk  mencuba Lamb Karahi pula. Mana tidaknya rasanya memang sedap, tiada kuah tersisa semuanya licin. Mulanya aku mahu gandingkan masakan yang bermaksud "Kuali" ini (dalam bahasa Hindi) dengan Nasi Pulao yang juga popular dari Pakistan. Namun di saat akhir aku memilih Nasi Hujan Panas. Sesuai dengan suasana hujan yang sudah dua hari melanda Riyadh. Sebenarnya aku kurang berminat dengan Nasi Hujan Panas yang selalu dihidangkan di majlis kenduri kahwin di tanah air. Baruku tahu mudah sangat untuk menyediakannya.Ternyata aku pula yang terlebih makan nasi kali ini. Gabungan antara Lamb Karahi dan Nasi Hujan Panas memang hebat. Resepi Lamb Karahi asal yang asal memang pedas, aku buat ubah suai sedikit supaya tidak terlalu pedas.

Daging lamb yang segar.


Bismillahirrahmanirrahim

Resepi Lamb Karahi
Bahan2:
800 g daging lamb
1-2 biji bawang besar dihiris halus
3-4 biji tomato dipotong(boleh ganti dengan tomato paste)
1-2 inci halia
5 biji bawang putih
(halia dan bawang putih dikisar halus)
1/2 cawan yogurt
1 sudu besar serbuk cili (boleh lebihkan)*
1/2 sudu besar serbuk ketumbar*
1/2 sudu besar serbuk jintan putih*
1/2 sudu besar serbuk kunyit*
2 helai daun Bay*
3/4 cawan minyak masak
Daun ketumbar dihiris 
3-4 biji cili hijau (aku letak 1 biji sahaja)
Garam

Cara Membuatnya:
1.Panaskan minyak di dalam periuk, masukkan halia dan
   bawang putih yang dikisar.Kacau sehingga hampir kuning.
2.Masukkan lamb dan kacau sehingga rata.Masukkan bawang
   dan tomato.Kacau sehingga sedikit layu.Tutup periuk .
3.Masukkan bahan bertanda *. Kacau supaya rata.Biarkan sekejap.
   Masukkan pula yogurt , kacau dan biar sehingga lamb lembut dan
   semuanya hancur menjadi kuah


4.Apabila semuanya hancur, masukkan daun ketumbar dan cili hijau.
   Masukkan garam dan masak lagi.
5.Jika mahu berkuah, boleh sehingga begini.
6.Perlahankan api dan biar sehingga pekat.



Sudah siap lauknya.
Resepi Nasi Hujan Panas
Bahan2:
2 cawan beras basmati (basuh, rendam 30 minit dan toskan)
6 cawan air
Sedikit halia dihiris nipis
3 ulas bawang putih dihiris nipis
1/2 biji bawang besar dihiris nipis
4 jenis penumis
1 sudu besar  minyak sapi
1 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak zaitun
1 batang serai/ sehelai daun pandan
Garam
Sedikit kismis
Pewarna merah, hijau dan kuning

Cara Membuatnya:
1.Panaskan minyak di dalam periuk.Masukkan penumis.
2.Masukkan bawang dan goreng sehingga kekuningan.
   Masukkan bawang putih dan halia.Kacau hingga garing.
3.Masukkan beras dan kacau 1-2 minit.
4.Masukkan air, serai@ daun pandan dan garam.Masak
   sehingga nasi kering.
5.Buat lubang dan masukkan warna-warna yang disukai.
   ke dalam lubang yang disediakan
  Taburkan kismis. Buka api perlahan dan biar 10-15 minit.

6. Selepas masak boleh digaulkan supaya bercampur warnanya.
Nasi Hujan Panas pun dah siap

Jom makan.

Sedap2

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...