Sabtu, 30 April 2016

Dapurku D'Riyadh (166) - Sayur Bendi Goreng Berempah



Bismillahirrahmanirrahim

Hidangn ini biasanya kelihatan di kedai-kedai mamak di tanah air. Bendi keluaran tempatan agak mahal di Riyadh sehingga mencecah lebih SAR20 sekilo dengan saiznya yang kecil. Mungkin disebabkan ianya menjadi masakan kegemaran orang Arab. Bendi dari negara India lebih menyerupai bendi yang terdapat di Malaysia dengan saiz yang lebih panjang. Bendi yang dikukus atau direbus sekejap memang sedap dijadikan ulam, ianya juga dikatakan berkesan untuk mengelak dari penyakit kencing manis. Bendi yang dihiris nipis kemudian direndam di dalam air panas semalaman, diminum airnya pada esok pagi juga elok untuk menguatkan lutut. 




Resepi Sayur Bendi Goreng Berempah

Bahan2:

300- 400 g Sayur Bendi dihiris nipis secara menyerong
1 biji buah tomato -dibuang biji dan didadu kecil
2 sudu besar tomato/cili  sos
1/2 biji bawang besar didadu
3 ulas bawang putih diketuk
1-2 sudu besar serbuk kari ayam jenama Adabi
Sedikit minyak zaitun
Garam
Sedikit air
Sedikit daun kari

Cara Membuatnya;
1.Panaskan minyak di dalam sebuah kuali. Masukkan daun kari 
   serta bawang besar dan masak sehingga layu. Masukkan bawang
   putih dan serbuk kari. Kacau sekejap.
2.Masukkan buah tomato, sos tomato/cili  dan garam. 
   Tambah air jika perlu.
3.Setelah buah tomato hancur sepenuhnya masukkan bendi
   dan masak sehingga bendi lembut.







Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...