Khamis, 3 September 2015

Dapurku D'Riyadh Edisi Balik Kampung (46) - Kuih Maruku



Hasrat untuk belajar cara membuat  maruku tercapai juga akhirnya. Selepas puas berhari raya, aku memanafaatkan masa yang ada untuk belajar beberapa resepi makanan kudapan dari emak mentuaku.
"Waktu dahulu, kuih raya buat sendiri, kalau tak memang tidak merasa kuih raya." Cerita emak sambil tanganku menguli adunan  maruku.
"Ya lah zaman dahulu mana ada tunjuk tunjuk macam sekarang." Balasku sambil ketawa.
Banyak resepi dari emak yang sedang aku kumpulkan.
"Saya masukkan resepi emak dalam blog saya, jadi mak dapat pahala berterusan selagi pembaca menggunakannya." Terangku kepada emak tanda meminta izin.
Emak gembira bukan kepalang, semangat untuk menolongku berkobar walaupun kudratnya tidak sekuat dahulu. Aku menggunakan resepi asal emak yang sudah berusia puluhan tahun tanpa sebarang bahan tambahan lain.

Bismillahirrahmanirrahim

Resepi Maruku

Bahan2:
500 g tepung maruku
500 g tepung beras pulut
1-2 sudu besar lemuju
Garam
4 biji telur 
Santan pekat secukupnya (boleh guna santan kotak)
Daun kari.

Cara Membuatnya:
1. Gaulkan kedua-dua tepung ke dalam sebuah bekas.
2. Masukkan lemuju dan garam. Masukkan telur dan kacau.
3. Masukkan santan sambil digaul supaya sekata. Masukkan
    sehingga doh lembut dan mudah ditekan apabila dimasukkan
    ke dalam acuan.
Adunan yang sudah siap

4. Panaskan minyak di dalam kuali. Terus tekan doh dari acuan
    di dalam minyak. Api hendaklah sederhana.
Goreng di dalam minyak yang banyak

5. Boleh dimasukkan daun kari ketika menggoreng atau  selepas
    digoreng.
 
Dah siap - pecahkan ketika hendak disimpan
di dalam bekas kedap udara.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...